IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за връзка между интроверт и екстроверт

1 март 2015 10 43

Няма невъзможни неща

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Казват, че противоположностите се привличат. Доказателство за истинността на това твърдение е фактът, че по света има толкова много хора с различни интереси, възрасти, националности и религии, които въпреки всичко успяват да изградят едни стабилни взаимоотношения.

Интровертите и екстровертите преживяват света по много различен начин, но това не означава, че представители на двата типа хора не могат да създадат свой собствен, уникален и любовен свят. В крайна сметка няма невъзможни неща, има само недостатъчно желани неща.

В случай, че вие и вашият любим попадате в „невъзможния“ стереотип интроверт-екстроверт, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се преборите по-лесно с различията:

1. Отделяйте време да правите това, което обичате, дори ако това означава, че ще прекарвате часове/дни разделени

Научете се да уважавате личното време и нужди на своята половинка, както искате той да уважава вашите. Дори това да означава партньорът ви да излиза по-често, отколкото вие. Ако не искате да го придружите навън, не се опитвайте да го накарате той да остане. Уважете правото му на личен избор. Помислете също така и от тази гледна точка – когато сте заедно, ще можете много по-добре да прекарвате времето си, след като и двамата сте доволни и самостоятелните ви нужди са задоволени.

2. Планирайте графиците си, за да може всички да бъдат щастливи

Колкото по-екстровертна е една личност, толкова по-спонтанна е тя при планирането на социални събирания. Екстровертите обаче трябва да се стремят тези събития да се случват в „свободното им време“, както и да не пречат на тяхната половинка. Интровертите от своя страна също могат да остават сами, когато пожелаят, но не и във важни събития, когато трябва да бъдат с партньора си. Планиране и създаване на условни „графици“ никога няма да ви навреди.

3. Създайте пространства у дома, които да бъдат пригодени за нуждите и на двамата

В едно общо жилище, където съжителстват интроверт и екстроверт, е важно те да се чувстват уютно. Това означава и двамата да разполагат със свое място – кътчето, за което жадуват. Например, малка стая със страхотна озвучителна система за екстроверта и специален, удобен фотьойл за интроверта, който обича да чете книги, да кажем.

4. Не приемайте нещата лично

Вашият партньор трябва да се чувства свободен да изрази истинската си природа и това няма нищо общо с вас или някой друг. Вие вече сте се влюбили в този човек и всъщност той ви е спечелил заради това, което е. Двойките интроверт-екстроверт взаимно се уравновесяват и често са изключително съвместими. Ако вашата интровертна половинка има нужда от малко тишина след напрегнатия ден, не иска да говори дълго по телефона или пък всеки уикенд да идват гости у дома ви, това не е, защото не ви обича. От обратната гледна точка също трябва да има разбирателство.

5. Намерете приликите и се смейте на различията

Намерете нещо приятно, което да правите, когато сте заедно. Това може да бъде разходка сред природата или пътуване до нови места, например. Що се отнася до различията – винаги ще има такива и вместо да се опитвате да промените партньора си, по-добре му дайте свобода и се наслаждавайте на взаимното си щастие, дори когато сте разделени.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари