IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативните последствия от любовното разочарование

13 ноември 2015 11 33

Какви са те ще разберете от интервюто ни с д-р Ценка Местанска

Снимка: facebook.com

Снимка: facebook.com

Д-р Ценка Местанска е психолог и семеен консултант. През 2010 година тя се дипломира в Лондон и става преподавател и терапевт по ТЕС – „Техника за Емоционална Свобода“.

Въпросният мисловен метод представлява ефективно самоусъвършенстване, което може да ни помогне да преодолеем всякакви лични и дори здравословни проблеми, и да постигнем хармония и баланс в живота си.

Тя практикува също така най-новия метод от психо-енергийната медицина Biofeedback с голям успех за отслабване, за справяне с редица фобии, неврози, тикове или емоционални проблеми.

Ето и едно интервю на Tialoto.bg с д-р Местанска на тема: „Негативните последствия от любовно разочарование“:

До какви психологически последствия водят любовните разочарования при жените?

Любовното разочарование е много силно емоционално страдание и дори мога да го сравня със сериозна болест. Често симптомите са апатия, депресия, голям апетит или никакъв апетит, желание за самоубийство и какво ли още не. Всичко това води и до липса на желание за работа, до разваляне отношенията с близките. Може да продължи с месеци и години. Лично аз имам случай с жена, която на 22 години е имала любовно разочарование и досега го носеше – 35 години! Не, тя не е на 35, а времето на страдание, мъка, болка, обида, разочарование, отчаяние и още много негативни емоции е на 35 години...

Как се преодоляват подобни разочарования и преодоляват ли се напълно?

Преодоляването на предишната връзка е основното, което трябва да се направи. Основните техники и упражнения са насочени към изчистването на всички негативни чувства, свързани с раздялата. Ако се намери правилният път, преодоляването със сигурност ще е 100%, но ако това не стане, се носи отпечатъка на тежестта от връзката и в бъдещето.

Колко време страда жената след провалена връзка?

Зависи от степента на любовта. Колкото е по-голяма, толкова повече време се страда.

Какви са вашите съвети към жените, преживели любовна драма?

Първо – нека се гордеят, че са изживели толкова силно любовта си. Второ – нека се замислят струва ли си да се повтори подобна любов. Нека се обучат в методите, които бързо и ефективно да им помогнат да се справят с негативните емоции. Освен това е добре да се научат да контролират чувствата си, за да не ги контролират други хора.

Има ли някакви методи, които помагат да се премине по-леко през такъв период?

Техниката за Емоционална Свобода и Лечебния код, които прилагам в такива случаи доказват своята бързина и ефективност.

Разкажете повече за вашата ТЕС терапия и дали тя може да помогне за преминаването през любовно разочарование?

Да, разбира се, че може да помогне. Радвам се, че съм намерила верния път да отърва жените от страданието. Пример: Момиче на 18 години дойде преди 5 дни, разтревожено и с много ревност. Това ѝ пречеше в училище, беше станала доста раздразнителна и агресивна към родителите си. Беше започнала да яде безразборно и беше напълняла 5 килограма за две седмици. По цял ден спеше и нямаше желание за нищо. Изглеждаше отчаяна. Само три дни след терапията ми писа, че е по-добре и че се чувства по-уверена в себе си.

Може ли емоциите от подобно разочарование да бъдат впрегнати като мотивация да постигнем нещо смислено в живота си?

Да. Колкото повече време е загубено в страдание, толкова по-голяма е ѝ амбицията и мотивацията. Това време да се навакса чрез създаването на нещо хубаво в живота.

Винаги ли подобно разочарование води до ниско самочувствие и страх от обвързване?

Почти винаги. Живее се постоянно в спомена и като че ли настоящето спира да съществува. Всичко се сравнява с миналото и с изживяното. Болката от лъжата, обидата, разочарованието, мъката са много силни и тежки емоции, които те държат като роб. Затова хората, които не могат да се справят с това разочарование, стават затворени, мрачни и безрадостни. Това е мъка и за близките им.

Може ли да се гледа на любовните разочарования като на полезен опит или те винаги вредят на психиката?

Понякога любовните разочарования се повтарят и във втората и в третата връзка, защото личният модел се повтаря. Той е много добре оформен още в детството и там се носят навиците на семейната обстановка и самите модели на родителите. Затова бъдете внимателни около децата си! Внимавайте на какви неща от вашите взаимоотношения с партньора стават свидетели те. Какви думи и действия предприемате в тяхно присъствие. Всичко това се складира в подсъзнанието им!

Има ли жени, които подсъзнателно обричат всяка своя връзка на провал?

Да, разбира се. Даже го визуализират, защото носят в себе си несигурността, ниското самочувствие. Разчитат на маска, която си слагат в началото на отношенията, но тя скоро пада, защото поддържането ѝ изисква много енергия. Когато тази маска падне, те стават нервни и раздразнителни и отсрещната страна го усеща. Неминуемо ситуацията е променена и настъпва краят на отношенията. После отново маска, театър и пак край...

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 8 години )
Съгласно Българският тълковен речник думата - разочарование означава -" Чувство на неудовлетвореност, недоволство, предизвикано от несбъднати очаквания."За да изпитва Чувство на неудовлетвореност и недоволство да ден човек означава,че той сам е взел такова решение несъзнателно и за да излезе от това състояние е нужна помощ от специалист психолог.Много хора си казват : "не съм луд за да търся психолог"по причината ,че не са наясно какво е психолог и какво е психиатър .Едно голямо браво на госпожа Местанска заела се с непосилната задача .С уважение Лиляна Христова
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
Разочарованието ,някой запитвал ли се е какво всъщност означава тази дума ?Разочарование можеш да го изпиташ много пъти през дена,но никой не говори за него ,хвърля го на гърба си като товар и си го носи завинаги!Браво на Ценка Местанска повела българките да изхвърлят ненужното и остарялото и да отворят място за новото.За да не ме отрази системата като анонимен казвам се Катя Петрова
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
Който не е изпитвал любовно разочарование ?И какво според вас е разочарование ?Разочарованията са много и най-различни,дали ще е любовно или финансово резултатът е причинената болка .Браво на Ценка Местандка която се осмели открито да говори за разочарованието и да поведе много българки които с нейна помощ са преодолеят разочарованието и се кача ват по стълбата на успеха .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
Защо трябва да има негативни последствия след "любовно" разочарование"? Животът става още по ясен и спокоен, а човек не знае. Винаги може да срещне най-подходящия/та/.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар