IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имате ли проблеми с излизането по срещи?

6 януари 2019 16 15

Може би сте прекалено умни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако имате проблем с излизането по срещи, причината може да е в главата ви. Да, високият коефициент на интелигентност може да ви пречи да си намерите партньор, твърди Университетът на Западна Австралия. Оказва се, че повечето хора не търсят у другия интелигентност.

Изследването

Учените са изследвали над 200 младежи и са ги разпитали какви черти от характера предпочитат при избор на половинка. Те трябвало да избират между интелигентност, доброта, физическа атрактивност, екстровертност и адаптивност.

Следващата стъпка

След това участниците е трябвало да отговорят на въпроса дали биха излизали с човек, който е по-интелигентен от 99% от населението. На практика учените са се опитали да открият до каква степен умът е секси и е предпочитано качество у потенциална половинка.

Пречи ли интелигентността на любовта?

Този въпрос получава отговора си чрез класацията за търсени характеристики у партньора. Както вероятно предполагате, красотата и добротата заемат водещи позиции при избора на половинка, а комуникативността и интелигентността са по-назад.

За сравнение изследвания отпреди 2-3 десетилетия са показали други резултати в полза на тези две черти от характера.

Какво казват изследователите

Интелигентността се оказва пречка за хората, които я притежават, тъй като от една страна те имат по-големи изисквания към половинката, а от друга са по-склонни да проявяват неувереност и да се комплексират. Що се отнася до високата комуникативност и екстровертност – в очите на другите такъв тип хора са лишени от амбиция и увереност.

Други открития

Интересното е, че представителките на нежния пол ценят добротата и интелигентността у потенциален партньор повече от останалите черти на характера. Изследването е публикувано в сп. British Journal of Psychology.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари