IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 болести, които може да хванете от целувка

21 май 2017 15 15

Подбирайте внимателно партньорите, с които дори не се събличате

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

За безопасния секс се говори много, но чували ли сте за „безопасно целуване“? Вероятно НЕ, защото дори не се замисляте, че и този акт на страст и интимност може да се окаже опасен за вашето здраве. И докато презервативите могат да ви осигурят безопасен секс, то с целувките положението е по-сложно. Можете единствено да вярвате, че партньорът ви е напълно здрав.

Какво може да „прихванете“ от него ли?

1. Вирус/грип

Вирусите се предават по въздушно-капков път, така че обменяйки слюнка, шансът да се разболеете, ако партньорът ви е болен, е голям. Симптомите често са: мускулни болки, главоболие, възпалено гърло и температура.

2. Херпес

Без значение дали херпесът е на самата устна или около устата, ако се целувате с човек, който има подобно нещо, лесно ще го прихванете и вие.

3. Сифилис

Още една болест, която може да се предаде чрез физически контакт като целуване и сексуална активност.

4. Менингит

Бактериалният менингит се разпространява чрез целувка. Симптомите са схванат врат, температура и главоболие.

5. Възпаление на венците

Въпреки че възпалението на венците не се разпространява чрез целуване, бактерията, която води до тези заболявания, се предава по този начин. Можете да се „спасите“, ако след целувка веднага си измиете зъбите и използвате вода за изплакване.

6. Кариес

Причинява се от бактерията streptococcus mutan, която лесно се разпространява с целувка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

динко ( преди 6 години )