IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурният секс може да ви вземе ума. Буквално

14 октомври 2011 05 15

Това рядко увреждане се нарича "трансиентна глобална амнезия"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Американски медици предупреждават, че екстремният секс може да заличи временно паметта ви, пише в. "Дейли мейл".

Изданието цитира случай с 54-годишна жена, пристигнала по  спешност в болница във Вашингтон. Пациентката била в паника, защото току-що имала много интензивен секс със съпруга си и изгубила спомен от последните 24 часа.

Това рядко увреждане се нарича "трансиентна глобална  амнезия". То е временно, но може да причини големи проблеми на  пострадалите. Успокоителното в случая е, че мозъкът не претърпява трайни увреждания, както установили медиците от  Джорджтаунската университетска болница, където била настанена 54-годишната жена.

Учените още не могат да установят кой е факторът,  отключващ механизма, предизвикващ амнезията. Някои считат, че тя се дължи на зле действащи клапи. Вместо да се затворят, те остават отворени и позволяват на налягането в стомаха да  изтласка към сърцето бедна на кислород кръв. Тя прониква в  участъка на мозъка, който контролира спомените и оттук  възниквали проблемите.

"Засечката" не е опасна като инсулта, например, но  предизвиква голяма паника сред пациентите. След няколко часа те възстановяват паметта си. Случаите с подобна амнезия са много редки - годишно се регистрират от един до пет казуса на сто  хиляди население.

Но не само екстремният секс може временно да изтрие  паметта ви. Подобни проблеми възниквали и при хора, вдигащи  тежести и при голямо напрягане в тоалетната. Най-рисковата група е сред по-възрастните в отрязъка 50-60 години. 

Медиците предупреждават, че при всяка загуба на памет  трябва веднага да се потърси медицинска помощ, защото това може да бъде признак за нещо много по-сериозно, като инсулт.

БTA

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари