IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексуалните проблеми, които могат да засегнат всички жени

20 ноември 2014 14 48

Всяка възраст крие своите опасности

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сексуалните проблеми могат да бъдат изключително сериозни и разочароващи.

Те могат да сложат спирачка не само на сексуалния живот на една двойка, но и да повлияят негативно на любовните отношения между двама души като цяло.

Истината е, че нито една жена не е застрахована от проблеми в секса в някакъв етап от нейния живот. Въпреки това редица изследвания показват как възрастта може да бъде предпоставка за различни видове сексуални дисфункции, включително липса на сексуално желание, липса на сексуална възбуда, затруднение или невъзможност за достигане на оргазъм, болка по време на секс и т. н.

В белгийско проучване се включват малко над 15 000 хетеросексуални жени на възраст от 16 до 74 години, които трябвало да отговорят на различни въпроси, свързани със сексуалния им живот. Ето и какво показват резултатите:

1. Липса на сексуално желание.

Като цяло то се среща по-рядко при по-младите жени, но въпреки това засяга около 10% от дамите на възраст между 20 и 24 години. Процентите нарастват на 20 при жените между 25 и 29 години, а най-често от липса на сексуално желание страдат представителките на нежния пол между 50 и 60 години. Много могат да бъдат факторите, които влияят негативно на женското желание за секс. Някои от тях са: работна умора, психологически стрес, неувереност в тялото, проблеми във връзката, прием на противозачатъчни хапчета, антидепресанти и много други. В случай, че вие страдате от занижено сексуално желание, обърнете внимание на какво се дължи това, за да можете успешно да решите проблема.

2. Проблем с овлажняването.

Интересно е, че според проучването с този проблем се сблъскват еднакво често жените между 16 и 49 години. След менопаузата и хормоналните промени, дамите страдат дори повече. Липсата на достатъчно овлажняване може да направи секса неудобен или дори болезнен, така че то не бива да бъде пренебрегвано. Вагиналната сухота може да бъде причинена от много фактори – от дехидратация, през прием на медикаменти до промяна в хормоналните нива. За щастие, този проблем може да бъде решен лесно с използването на лубрикант.

3. Трудности с достигането до оргазъм.

Резултатите от проучването показват, че с тази сексуална трудност се сблъскват най-често жените между 20 и 24 години (25%), като процентите постепенно намаляват с увеличаването на годините. След 50 години дамите отново започват по-трудно да достигат до оргазъм. Един от факторите, с които се обясняват по-редките оргазми при по-младите дами е, че тогава те са по-склонни да сменят по-често интимните си партньори. Много проучвания показват, че когато една жена е в сериозна връзка и прави редовен секс с партньора си, много по-вероятно е тя да се радва на много оргазми.

4. Болезнен секс.

Според проучването той има почти идентични данни, както трудностите с достигането на връхната точка. Тоест най-болезнен могат да намират секса младите дами между 16 до 19 години (около 7%). Много по-малка е вероятността с подобно нещо да се сблъскат жените между 30 и 40 години. След менопаузата обаче процентите отново се покачват. Според експерти болезненият секс може да бъде причинен от много неща – от вагинална сухота, през инфекция на пикочните пътища до психологическа травма, пише Woman’s Health.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари