IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мъжете си избират жени, приличащи на майките им?

9 юни 2015 13 49

Не им се сърдете, това е еволюционен инстинкт

Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Случвало ли ви се е да се запознаете с майката на мъжа до себе си и да установите, че много приличате визуално на нея? Причина за подобието има и тя се корени в подсъзнанието на половинката ви.

Учени от Финландия са събрали 70 мъже и жени и са сравнявали лицата на половинките им с тези на техните родители. Докато при дамите не е установена прилика на партньора с тази на бащата, при мъжете е точно обратното и често любимите им са по-млади копия на техните майки, твърди Урсзула Марчинковска, психолог по човешката еволюция и един от съавторите на изследването на университета Турку.

„Няма нищо странно в това мъжете да бъдат привлечени от жени, които наподобяват майките им. Причината е в еволюцията и естествения подбор, които програмират мъжете да търсят партньорки, които идват от тяхната „група“. И тъй като първият контакт на мъжа с човек от другия пол е с неговата майка, това се запечатва в мозъка и се превръща в матрица, която те следват“, обясни Марчинковска.

Интересното е, че при представителките на нежния пол няма подобна зависимост и дори на подсъзнателно ниво, те не са повлияни в избора на половинка от това какъв е баща им. Внимание!

Връзката майка-син не спира само до външния вид. Психолозите открай време се интересуват и излизат с различни теории относно „Едиповия комплекс“ и неговите прояви в модерното общество и истината е, че отношенията майка-син оказват огромно влияние на цялостното разбиране за другия пол у мъжа. Те определят начина, по който той ще се държи с жените за в бъдеще.

„Най-добрата основа за здравословна връзка е мъжът да има близки, но приятелски отношения с майка си. Ако тяхната връзка е нарушена отдавна и жената е дистанцирана и груба към него, то след време и той ще се отнася така с останалите представителки на нежния пол и няма да бъде надежден, загрижен, обичлив и отговорен партньор“, каза още Урсзула.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари