IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 мита за презервативите, които трябва да забравите

10 август 2016 14 20

Ако не ги използвате редовно и правилно, рисковете за здравето ви остават

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Лятото дойде и задръжките падат една по една. Секси разголени тела, купони на плажа и край басейна, много коктейли и флиртове всичко това води до повишено либидо и сексуалните импулси сякаш летят във въздуха. Повечето от вас са добре образовани в сексуално отношение, но все още битуват заблуди и митове, относно предпазните средства, които могат да доведат до нежелана бременност или болести, предавани по полов път.

 Ето и кои са най-разпространените митове за презервативите

1. Трябва да имате 18 години, а да може да купувате презервативи.

Абсолютно невярно! В повечето хранителни вериги и големи магазини и по-млади тийнейджъри могат безпроблемно да си закупят кондоми. В някои клиники и кабинети за сексуално здраве пък те се предлагат напълно безплатно.

2. Няма нужда да ползвате презерватив при орален или анален секс.

Напротив! И без презерватив няма да забременеете при тези действия, но пък има шанс да хванете някоя болест, гъбички или бактерии.

3. Кондомите нямат срок на годност.

Грешка! Като всеки продукт и те имат срок на годност, който задължително е указан на опаковката. Ако ползвате продукт с изтекъл срок на годност, качеството на презерватива няма да е на ниво и той може да се скъса.

4. Презервативите са некомфортни и намаляват чувствителността по време на акта.

Изследвания показват, че това не е вярно.  Двойките може да изпитат абсолютно същото удоволствие по време на секс с кондом, какъвто изпитват и без.  А и доста по-некомфортно би било да правите аборт или да се лекувате от някоя предавана по полов път болест.

5. Два презерватива накуп са по-безопасни от един!

Използването на един презерватив е напълно достатъчно. Ако нахлузите два има голяма вероятност това да намали ефективността им и при контакта на латексовите материи те да загубят еластичност или да се прокъсат.

6. Може да използвате всякакъв лубрикант с презервативи.

Повечето кондоми имат собствена лубрикация за максимално удобство и удоволствие, но ако се нуждаете от допълнителна „смазка”, заложете на лубриканти, базирани на водна или силиконова основа. Тези, които имат мазнина прояждат материала на презерватива и намаляват неговата устойчивост и защитна функция и дори могат да доведат до скъсването му.

7. Презервативите могат да се поставят по средата на акта или непосредствено преди еякулацията.

Не само, че това е некомфортно, но и няма да ви предпази от различните болести. Пре-еякулацията, която е под формата на няколко по-светли от спермата капки течност също може да пренесе зарази, а в някои случаи и дори да съдържа сперматозоиди, които да доведат до нежелана бременност.

8. Може да съхранявате презервативите навсякъде.

Не ги съхранявайте на места с висока или прекалено ниска температура, както и в тесни пространства (дори джобове). Постоянното търкане в друга повърхност дори и през опаковката може да изтъни слоя им и да се прокъсат при употреба.  Неподходящите температури водят до същото.

9. Алергия към латекс е правдоподобно извинение да не ползвате презервативи.

На пазара вече се продават кондоми, които не съдържат латекс.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари