IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната истина: Как порното се отразява на сексуалния ви живот

18 септември 2016 15 15

Опасно ли е наистина за психиката и поведението ви в спалнята?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дебатът дали порното води до пристрастяване и е вредно за сексуалния живот продължава да се вихри усилено. Някои противници на филмите за възрастни дори стигат по-далече в „обвиненията“ и твърдят, че то провокира еректилна дисфункция и други заболявания, пречещи на задоволителните изпълнения под завивките.

Както при всички останали спорове, истината е някъде по средата, ала по-добре човек да вярва на науката, а не на слухове и „празни приказки“.

Ето и какво казват учените по темата:

Порното не води до пристрастяване

Изследвания на куп невролози показват, че това, което се случва в мозъка при гледане на порно, не е същото като при човек с реално пристрастяване към алкохол и наркотици например. Физическа зависимост не се развива, а психически човек лесно може да скъса с този навик и желание, стига да е мотивиран.

Порното не води до сексуална агресия

Скорошно канадско изследване показва, че хората, които редовно гледат филми за възрастни, са по-големи привърженици на равноправието между половете.

Друго американско изследване пък твърди, че феновете на порното са по-малко склонни към сексуално насилие.

Филмите за възрастни не повишават риска от безопасен секс

В порното много от актьорите не използват предпазни средства и според някои това подстрекава опасен секс. Немско изследване обаче разкри, че любителите на еротичните сцени не са по-склонни да захвърлят презерватива от тези, които не си падат по порното.

Също така се оказа мит и твърдението, че порно маниаците са силно полигамни.

В подкрепа на гледането на филми за възрастни същото изследване твърди, че почитателите на порното са по-големи авантюристи под завивките и са по-склонни да опитват нови неща.

Порното не води до еректилна дисфункция

Две миналогодишни изследвания, публикувани в списание „Sexual Medicine“ доказват, че филмите за възрастни не водят до еректилна дисфункция, нито до загуба на сензитивност в пениса от прекомерна експлоатация.

И все пак нека не забравяме, че хората са различни и всички фактори им влияят по специфичен начин. Погледнато от този ъгъл, гледането на порно може и да има „странични ефекти“ върху някои индивиди.

Едно проучване коментира случая на мъже, които са по-интровертни и трудни като характер, тъй като не търпят чуждо мнение и критика. При тях гледането на хард порно може да се отрази върху възприятието и оценката им към нежния пол като засили сексистките им възгледи.

Филмите за възрастни пък може да докарат стрес на хора, които са с прекалено висок морал и силно религиозни. При сблъсък с порно при тях се включват механизми на самообвинение и самокритика, които водят до депресия, изнервеност и други психични състояния.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Безопастният секс си е рискован и то много.Честита годишнина, Днес БГи си наемете редактор!Крайно ви е необходим- стига пестихте от заплата!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар