IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва със спермата и яйцеклетките в 20-те, 30-те и 40-те

17 ноември 2017 16 20

Май не е добра идея да чакате дълго за бебе

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Да, не е честно! Биологичният часовник тиктака и репродуктивните способности и при двата пола намаляват с годините. При дамите това е много по-осезаемо и често е основната причина да се забързат да родят поне едно дете.

Интересното е, че през последните години тенденцията към забременяване и раждане в средата на 30-те се усилва. Причината е не само еманципацията на нежния пол и желанието за личностно развитие и кариера, но и напредването на медицината, което увеличава шанса за бебе дори в „по-късна“ възраст.

Нека видим обаче какво диктува биологичният часовник и как естествено се променят яйцеклетките и сперматозоидите през годините:

20-25 г.

Качеството и количеството на яйцеклетките в организма на жената е голямо. При формирането на яйцеклетките бройката им е 2 млн., а в тази възраст са останали 150-200 хил.

Спермата е качествена и особено плодовита.

25-30 г

Има съвсем леко понижаване в нивата на женската фертилност. Шансовете за естествена нормална бременност намаляват с 1/4 с всяка следваща година.

Заради промените в лайфстайла на мъжа качеството и количеството на неговата сперма може да намалее.

30-35 г.

Бройката на яйцеклетки намалява драстично, а с това и шансовете за естествена бременност.

Сперматозоидите забавят скоростта си.

35-40 г.

В тази възраст яйцеклетките често развиват хромозомни проблеми. Шансът детето да има синдром на Даун е 1 на 208. Увеличава се с 50 % възможността от помятане.

При мъжете положението е същото, както в предишния период – по-бавна и по-некачествена сперма.

40-45 г.

Шансът бебе да се роди с някакъв дефект е 1 на 19. Забременяването по естествен път е много трудно. Естественото раждане не е препоръчително.

При мъжете – повишава се вероятността детето им да има аутизъм. Качеството и количеството на сперматозоидите им значително намалява.

45-50 г.

При жените в този възрастов период шансът за нормална бременност намалява до 1 %.

При мъжете положението е като в предния период.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари