IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето защо губим интерес към секса

5 ноември 2017 16 15

Уви, това ни очаква

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В началото на връзката има пеперуди в стомаха, постоянно сексуално желание и толкова силни емоции, че ни се иска да експлодираме от щастие. С времето обаче всичко това намалява, понякога с висока скорост. Ще загубим ли битката с либидото? Науката е тук, за да ни даде отговора.

Скорошно изследване на BMJ Open анализира отговорите на 2839 мъже и 6669 жени на възраст между 16 и 74 години. Ето и какви са изводите за сексуалния ни живот с течение на годините:

- над 15 % от мъжете и 34 % от жените губят интерес към секса с годините;

- тези, които са имали някакви полово предавани болести, са по-склонни да се откажат от интимния акт от останалите;

- емоционалните травми също имат отношение към либидото – ако човек е бил нараняван в предишни връзки, желанието му за секс е значително по-слабо;

- продължителността на връзката е друг фактор, който може да отдалечи партньорите сексуално един от друг. Жените по-бързо се отегчават от сексуалните отношения и след година връзка са по-склонни да загубят интимен интерес към партньора от мъжете;

- рутината, разбира се, е най-тривиалният, но сигурен начин спалнята да стане място единствено за сън;

- другите фактори, които бавно но упорито убиват сексуалното желание са стресът, децата, липсата на време и т. н.

Как да запазим искрата жива?

Логично е: първо направете секса приоритет. Това означава да намирате време за него, а не просто оправдания. Децата и натовареният ден в работата са просто извинение. Оргазмите помагат веднага да се почувствате по-добре и да се отървете от въпросния стрес, а децата все някога заспиват или пък имат баба/дядо/приятели.

Разнообразете: не е задължително да го правите само в спалнята. Сменете позициите, сложете нещо секси, влезте в роля. Съблазняването също е важно, не го пропускайте.

Говорете: ако смятате, че другият трябва да промени нещо или да опитате нещо друго, не очаквайте да се сети сам. Все пак сте двойка и не трябва да имате табута. Говорете!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари