IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ви се прави секс. Асексуални ли сте?

25 май 2018 15 00

Всичко за асексуалността и кого засяга тя

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Приятелките ви постоянно коментират колко готин е еди-кой си мъж и как биха му скочили веднага – без значение дали е недостижима екранна звезда или сладурът от фитнеса. Но вие не изпитвате никакво привличане нито към всепризнатите световни секссимволи, нито към мъжкарите наоколо. Асексуални ли сте? Според Asexual Visibility and Education Network „асексуален е човек, който не изпитва никакво сексуално привличане“.

Изглежда просто, но асексуалността често е обърквана с ниско либидо, което е клинична диагноза и може да бъде предизвикана от куп различни медицински причини (депресия, преумора, лошо сексуално изживяване и т. н.) За разлика от ниското либидо, асексуалността не е медицинско състояние, т. е. тя не трябва и не може да бъде лекувана, твърди Кристен Лила, сертифициран секстерапевт и лектор по сексуално образование в Небраска.

Асексуалността е сексуална ориентация, също като хетеросексуалността, бисексуалността и хомосексуализма.

„Като цяло асексуалността се появява по същото време, както останалите сексуални ориентации... по време на пубертета. Този тип хора често не намират начин да обяснят своята липса на сексуално привличане, докато не станат възрастни. Те излизат с други хора и се опитват да бъдат интимни с тях, но просто нещо им липсва. След като се образоват по темата и се „диагностицират“, изпитват голямо облекчение, защото вече разбират какво всъщност вътрешно ги тревожи“, коментира Лила.

Да, асексуалните хора излизат по срещи. Сексуалното привличане не е едно и също с романтичното, категоричен е Ерик Гарисън, клиничен сексолог и професор в колежа „Уилям и Мери“.

„Съществуват митове, че асексуалните хора се страхуват от връзки или че им липсват хормони. Разгледайте нещата по следния начин: Ако трябва да направите списък с нещата, които ви привличат в партньора, той няма да започне с това с какво точно ви възбужда. Ние сме привлечени към другите по редица причини – чувство за хумор, усещане за сигурност, решителност, интелект. Същото важи и за асексуалните хора“, обяснява професорът.

Асексуалните хора правят секс и могат да изпитват оргазъм. Асексуалността не означава автоматично, че сексът не е част от живота на този тип хора.

„Асексуален човек може да прави секс, ако пожелае. Дори да не изпитва сексуално привличане, той може да поиска интимност с цел физическо освобождаване или създаване на близост с партньора. В някои случаи участието му може да бъде единствено да достави удоволствие на половинката си. Имайте предвид, че сексът носи удоволствие и на асексуалните хора и те като останалите може да получат оргазъм“, допълва Лила.

„Човек, който се идентифицира като асексуален, може и да мастурбира. Бих казал, че 5-7 от всеки 10 мои асексуални пациенти го правят. Това може да изглежда объркващо, но не забравяйте, че оргазмът носи много ползи – и психически, и физически“, споделя професор Гарисън.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари