IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грандиозната опера „Пръстенът на Нибелунга” продължава

16 май 2012 13 36

На 22 май от 18 ч. предстои премиерата на операта "Зигфрид"

Снимка: operasofia.bg /Национална опера и балет/

Снимка: operasofia.bg /Национална опера и балет/

През 2010 г. Софийска опера и балет поставя първата опера от прочутата тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на Нибелунга"- "Рейнско злато". През 2011 г. беше поставена втората опера "Валкюра", а през 2012 г. предстои да видим третата - "Зигфрид".

Целият "Пръстен на Нибелунга" се поставя за първи път в България и на Балканите, само от български творци-певци, диригент, и художник, с което Софийска опера се включва в световното честване на 200 годишнината от рождението на композитора Рихард Вагнер, което ще бъде на 22 май 2013 г. Тогава предстои да бъде поставена последната опера от тетралогията -"Залезът на боговете".

Автор на проекта, продуцент и режисьор е професор Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет.

„На фона на нашата днешна не особено радостна, културно-историческа картина Софийската опера и балет се зае с проект, който възражда културни и духовни ценности на българина от далечен културен календар и повтаря новото раждането на едно заглавие, поставено за първи път на родна сцена през 1943 година", казва той с нескрита гордост.

Базирана на митове, „Пръстенът на Нибелунга" е една политическа парабола за разрушението на човешкото общество, на мрачен сблъсък и кървави борби между кланове, разказвани в четири вечери.

В „Зигфрид" историята продължава с вълшебства и храброст, легенди, завистливи злодеи и смели герои. Има и спяща красавица, божествена намеса и един пръстен...

Главните роли, след дълги и сурови кастинги, са поверени на Костадин Андреев, Мартин Илиев, Красимир Динев, Пламен Папасиков, Мариана Цветкова и др.

Художникът на спектакъла Николай Панайотов е заложил на доста абстрактни решения за сцената и костюмите – много метал, прави линии и лъскави материи. Представлението ще е грандиозно и мащабно, каквато е и самата тетралогия, за поставянето на която самият Вагнер изгражда собствена зала – Байройтския фестивален театър.

И въпреки всичко това, проф. Карталов си пожелава с трепет: „Дано разсъжденията на Ницше се отнасят и за нас: „За да придобие едно събитие величие, необходими са две условия: величие на духа на тези, които го осъществяват, и величие на духа на онези, които го преживяват"."

Дано.

Снимки от представлението и репетиционния процес вижте в нашата галерия.

КоментариКоментари