IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летен фестивал „Опера в парка”

14 юни 2012 08 53

Изкуството поема дълбока глътка свеж въздух и ви кани да се присъедините към него

Снимка: Софийска опера и балет

Снимка: Софийска опера и балет

За трета поредна година Националната опера организира фестивала "Опера в парка", по време на който операта излиза под звездите и сред природата, за да създаде едно ново усещане за себе си.

Тази инициатива пожъна голям успех през предишните две години от провеждането си, което днес резултира в повече фестивални дни (последният от които е 06.07), повече заглавия и голямо репертоарно разнообразие, както и много гости от чужбина – певци и балетисти. Един от тях е Алесандро Сан Джорджи, който е поканен за диригент на премиерната опера „Атила" от Джузепе Верди.

Предизвикателствата за организаторите са много, защото винаги зависят от благосклонността на природата, но и за трудни моменти е намерено решение: ако времето се развали, спектаклите се преместват в сградата на оперния театър и фестивалът не е застрашен от провал.

Организаторите са помислили и за озвучаването на сцената така, че нито един звук да не се изгуби във вечерния въздух.

В парка на Военната академия "Георги Раковски" ще бъдат играни общо 13 представления: балетите "Лебедово езеро", "Силфида" и "Зорба Гъркът", както и оперите – "Любовен елексир" и "Атила", чиято премиера е на 22 юни. А най-малките ще могат да се радват всяка събота и неделя от 11 часа на мюзикъла "Червената шапчица", част от детската образователна програма на Софийска опера и балет..

Интересът към фестивала е огромен и голяма част от билетите са продадени. Това се дължи на факта, че всеки изнесен на открито спектакъл става сам за себе си бутиков, а и местата в парка са почти на половина по-малко от тези в залата на операта. Цените на билетите са между 15 и 30 лв.и се продават на касите на операта или на място.

Поставянето на операта „Атила" е коментирано като смел ход на Софийската опера и балет, тъй като изисква много сериозен солистичен състав. Именно заради това спектакълът се поставя рядко дори в Европа, а в България да не говорим.

Въпросната постановка по оригиналната режисурата на проф. Пламен Карталов, макар че е обрала овациите на много европейски театри, не е играна в София досега. Единственият път, когато е поставяна в България, е през 2011 год. на крепостта Царевец във Велико Търново в рамките на фестивала „Сцена на вековете". В парка спектакълът е възстановен от режисьорката Вера Петрова с оригиналните си декори, наети специално за случая.

„Макар че солистите са любители на чистия акустичен звук, пеенето на открито носи една цяла нова атмосфера" казва, подканвайки публиката, Светозар Рангелов, който дебютира като солист в главната роля в „Атила".

Културната програма на парка на Военната академия не свършва с операта на открито – само няколко дни след края на представленията там започва серия от моноспектакли на едни от най-известните режисьори у нас като Мариус Куркински, Камен Донев и Мая Новоселска.

Мигове от спектаклите в репертоара на фестивала „Опера в парка" разгледайте в нашата галерия.

Снимка: Софийска опера и балет

КоментариКоментари

GMC ( преди 11 години )