IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексредактор на Vogue разказва за зверския глад на моделите в своя книга

4 април 2013 06 00

Кирсти Клементс става свидетел на безброй модели, които едва стоят на краката си от глад и изтощение

Ексредактор на Vogue разказва за зверския глад на моделите в своя книга

Бившата модна редакторка на австралийския Vogue Кирсти Клементс се прощава работата си миналия май, след като внезапно е уволнена. Дамата споделя, че няма възможност да предупреди колегите си, а набързо е принудена да разчисти бюрото си, което веднага се заема от Едуина МакКан, редактор в Harper's Bazaar.

Кирсти решава да опише какво се случва зад кулисите на модния свят. Истории, които всички сме чували, но в които не искаме да вярваме.

Дамата пуска на пазара книга с името „The Vogue Factor", в която описва гладът и „триковете" на моделите да бъдат слаби. Вероятно сте чували, че доста от бледите и слаби жени на модния подиум се тъпчат с хартия, за да създадат измамно чувство на ситост в стомаха си? Повярвайте! Клементс разказва, че хартията и салфетките са решение за някои, докато други предпочитат да гладуват с дни.

Не са редки случаите, в които момичетата накрая се озовават в болница. А тези, които още не са припаднали, едва стоят на краката си и държат очите си отворени.

Кирсти разкрива, че в модния свят съществува определението „слаба" и „парижки слаба" (от Париж) като второто е за жени, които не слагали в устата си нищо с дни, обикновено преди големи ревюта.

Кирсти Клементс, Снимка: Getty Images

Клементс остава изумена, след като за снимки прекарва три дни с модел, който не хапва и троха през цялото време. През последния ден от снимките девойката едва стои изправена.

Редакторката посвещава 25 години на модната Библия. Уволнението ѝ идва изненадващо и тя го обяснява със „смяна на режима", част от промените в ръководството на медията. И според мнозина тя ще нанесе мощен удар на притежаваната от Мърдок медия със своята първа книга.

През последните години все по-голямо внимание се обръща на болести като булимията и анорексията, които често са „иснпирирани" от модния свят и шоубизнеса. Списания, начело с Vogue, постоянно са критикувани заради изображенията на слабите модели в тях (в някои случаи и заради възрастта на въпросните момичета). Преди време уж модните редактори на изданието в 19 страни решиха да не залагат на кльощавите фигури на страниците на Vogue, но вие виждате ли някаква промяна?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари