IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музей като произведение на изкуството

4 август 2013 09 40

Новият филмов музей в Шанхай впечатлява не само с експонати

Снимка: wherecoolthingshappen.com

Снимка: wherecoolthingshappen.com

Обикновено музеите се помещават в стари сгради, впечатляващи със своята ретро архитектура. Новият филмов музей в Шанхай обаче доказва, че модерното също може да върви ръка за ръка с историята. Самият музей, открит по-рано тази година, е като истинско произведение на изкуството, защото човек няма как да не се впечатли от неговия дизайн и впечатляваща архитектура.

Филмовата сграда се помещава на площ от 15 000 квадратни метра и споделя историята на киното на Шанхай, още от магическото му начало през 1896 година до настоящите 3D блокбъстъри. Музеят е разположен в бившо филмово студио в центъра на Шанхай и се простира на 4 етажа. Те са като витрина, през която се виждат над 70 интерактивни инсталации с колекция от над 3000 исторически експонати.


Целта на първия филмов музей в града е да се сдобие с водеща роля в поддържането на международните позиции на шанхайските филми, както и да държи обществото информирано за културната история на града.

Освен с високи цели, филмовият музей може да се гордее и със своята минималистична архитектура. Роденият в Германия архитект Тилман Тюрмер залага на светлината и сянката, черното и бялото, както и на сивите и метални акценти при проектирането на сградата.

Трюмер заедно със своя екип създава страхотна визуална идентичност и графична концепция за целия музей, в която може и сами да се убедите, като посетите нашата галерия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари