IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лов на дребни хищници

15 септември 2010 10 15

Научете всичко за новия български филм

Снимка: A-plus films

Снимка: A-plus films

Лов на дребни хищници“ е филм за децата на прехода.

И тук понятието „деца“ би трябвало да се разгледа в най-широк смисъл.

Новата българска продукция обръща очи както към всички млади хора, които пораснаха с приказките за мутри, тигри, пирамиди и фараони, долари и марки, така и към самите тези поп-фолк герои, които се родиха от праха на изпепеления комунизъм и белязаха цяла една епоха.

И така, за какво става въпрос?

Историята се завърта около ученика Михаил, по прякор Лимката, който има проблеми с общуването. Той се запознава с група тинейджъри и всички заедно спретват един хитър план, чрез който да спечелят малко лесни пари и да отидат на море.

Бандата обаче не подозира, че един странен персонаж с тъмно минало, тъмни приятели и още по-тъмно и неясно бъдеще (в ролята Мариан Вълев) ще застане на пътя им и ще ги промени за винаги.

На пръв поглед анонсът на „Лов на дребни хищници“ като че ли леко заблуждава: човек остава с впечатление, че отива да гледа забавен и лек младежки филм, а по същината си продукцията е доста тежка социална драма.

Това може би е и най-големият му недостатък: след „Мисия Лондон“ вече тъкмо бяхме започнали да си мислим, че българските кино дейци най-после са осъзнали, че темата „Деведесетарски мутри и мафиоти“ (заедно с тези за „Лошия соц“ и „България vs. Балканите“) са се изчерпали до припадък и просто наистина вече няма какво още да се каже, но не би.

Сега отново ставаме свидетели на тъмни сделки, на марионетки и кукловоди, на наркотици и черни мерцедеси, на жертви и убийци, които се превръщат в жертви.

Историята е толкова позната, че дори и големите Христо Шопов (малката риба) и Стефан Мавродиев (голямата риба) просто не биха могли да спасят положението.

За щастие сюжетът развива две паралелни истории, чиято цел е да направят парадоксалното сравнение между едните деца и другите „деца“.

Като антипод на „Октопод“ - линията, режисьорът Цветодар Марков поставя разказа за групата симпатични тинейджъри Лимката (Владо Георгиев), Хани (Силвия Петкова), Бети (Яна Титова), Спейса (Бойко Кръстанов), старата им аристократична съседка (Гергана Кофарджиева) и двете й котки и техните простички мечти и желания.

И добре че са те. Макар и заемащи осезаемо по-несъществено място във филма, те са по същество интересната и свежа част.

Играта на младите актьори е добра и непринудена, а на някои моменти ще се забавлявате истински.

Трябва да се отбележи още, че режисьорският дебют на Цветодар Марков е първата българска продукция, която е заснета с дигитална камера и всъщност изглежда доста добре. Лошо впечатление на моменти прави единствено дублажът, но това си е по стара българска традиция, така че човек може да си затвори очите.

И все пак, българско кино е винаги по-добре. Премиерата е днес, не го пропускайте.

Трейлърът може да гледате тук, а снимки от филма – горе в галерията.

КоментариКоментари

elluty_be ( преди 12 години )
Не ми хареса филма въобще , изтеглих го и започнах да го гледам, но просто ми беше ужааааасно скучен !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dare_4_more ( преди 13 години )
Наскоро гледах филма и много ми хареса! :)) И като актьорска игра, и като сюжет. Интересно се вплитат двете истории и свързват съдбите на героите. Пак бих го гледала :]
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Baba Pena ( преди 13 години )
verkam ( преди 13 години )
Едва ли ще ги видим скоро в други филми, защото 2011 се води почти нулева. Има един филм януари Love.net и това е...2012 ако не свърши света ще се пръкне "Мисия Москва" :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Baba Pena ( преди 13 години )
оох това ми е любимото "колко филми в БГ се снимали" и тъй като били дефицит, трябва да им даваме Оскар на всичките. И аз гледах филма, отидох с нескрито любопитство и доста недежди. Половината време спах. Актьорите играха добре, спор няма, но сценария беше пълен шит! Ще се радвам да ги видим в друг филм скоро.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
verkam ( преди 13 години )
За някои хора чашата е наполовина празна а за други наполовина пълна. По-лесно е да критикуваш.Аз например съм супер впечатлена от играта на Мариан Вълев, както и на Владимир Георгиев (Лимката) а пича има само два филма в кариерата си. На това някой обърна ли внимание. От такива псевдо критици ми призлява.Защо трябва само да се критикува. Колко филма се снимат годишно в България... когато станат 100 и аз ще ктирикувам а сега се кефя на филми като HDSP и Мисия Лондон...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Baba Pena ( преди 13 години )
хм,хм, не беше ли таз девойка (Силвето), дето въртеше любов с Калинчо от "Стклен дом"? Засичала съм ги на Градина май
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Britmusiclover ( преди 13 години )
Sunnny ( преди 13 години )
НАдявах се да е ученически филм. Тоз Бойко все по-симпатичен ми става
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар