IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 20 000 гневни фенове на „Игра на тронове“ с петиция срещу осмия сезон

16 май 2019 09 00

Последните епизоди на сагата предизвикаха много полярни мнения

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube

Последният сезон на култовата сага „Игра на тронове“ предизвика много полярни мнения, но за първи път има и толкова гневни фенове.

Те дори се обединиха в петиция, в която вече има над 20 000 подписа. Те призоваха създателите на поредицата Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс да преработят последния сезон, който раздели почитателите на Троновете по целия свят.

Предпоследният епизод се оказа един от най-критикуваните. В него Денерис Таргариен изпадна в лудост и с дракона си опустоши Кралски чертог.

„Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс доказаха, че са ужасно некомпетентни, когато нямат изходен материал, т. е. книгите“, пишат в петицията.

„Двамата току-що съсипаха 30 години от работата на Джордж Р. Р. Мартин за 90 минути“, написа след излъчването на последния епизод основателката на Анапурна Пикчърс Меган Елисън.
Според нея трансформацията, която са направили от спасяващата животи до унищожителката Денерис е лоша.

Лиз Шанън Милър от IndieWire пък описва сцените с Емилия Кларк като „просто оргия на унищожение“.

Че проблем наистина има личи и от недоволството на Джордж Р. Р. Мартин, по чиито книги е правен сценарият на „Игра на тронове“.

„Разбира се, че съм емоционален по темата. Дали предпочитам да го направят по моя начин? Естествено. Това е травмиращо. Понякога твоите творчески виждания не съвпадат с тези на ответната страна и това води до конфликт“, заяви пред сп. Rolling Stone авторът на „Песен за огън и лед“.

Друга от най-коментираните и фрустриращите за зрителите сцени безспорно е погромът на най-силната любовна нишка в сериала, макар и между брат и сестра – Церсей и Джейми Ланистър. От толкова интересни начини, по които двамата можеха да загинат (очакванията бяха дори да се убият един друг), те бяха затрупани от камъни.

Германският учен Клаус Ернст пък разгада формулата за успеха на сериала „Игра на тронове“ досега. Ернст, който е професор в катедрата по информационни системи и бизнес администрация във Франкфуртския университет, изтъква, че най-важният елемент е породената съпричастност към случващото се на екрана. Казано с други думи, авторите на поредицата са успели да създадат за всеки зрител сюжетен ориентир, който напълно да удовлетворява неговата представа за света.
„В „Игра на тронове“ всеки от нас може да открие за себе си персонаж, с когото да се отъждестви“, коментира професорът.

Другите два кита, на които се носи успехът на сериала, са любопитството на зрителя и пълната непредсказуемост на сюжета. В „Игра на тронове“ феновете силно се влюбват в персонажите, с които сценаристите се разделят без капка милост, докато в другите сериали главните герои много рядко умират.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари