Вход / Регистрация

Уникалната изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ пристига в България

Тя е посетена от над 30 млн. души по целия свят
Уникалната изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ пристига в България
Снимка: Bodies Revealed 

Световноизвестната изложба Bodies Revealed ще бъде открита на 25 април на третият етаж в ЦУМ. Тя е създадена от американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.

Образователната изложба Bodies Revealed е създадена с единствената цел да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование. Някой от експонатите в изложбата са реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло.

Тя е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка.

Снимка: Bodies Revealed

Българското название на изложбата е „Човешкото тяло – разкрито и реално". През времето в което изложбата гостува в ЦУМ (от май до септември) ще могат да се видят над 200 експоната, сред които има цели човешки тела и отделни органи. Телата са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване". Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай.

Експозицията дава възможност на хората да научат повече за собствените си тела, да разберат как да се грижат по-добре за здравето си и да живеят природосъобразно. Изложбата дава един различен поглед към здравните проблеми като затлъстяване, рак на гърдата, рак на дебелото черво, цироза на черния дроб, извънматочна бременност, артрит, остеопороза и костни фрактури. Показани са и заболявания причинени от нездравословен начин на живот.

Снимка: Bodies Revealed

Запознаването с основите на анатомията и физиологията на човека са много важни за образованието на всяко дете. Организаторите от американската компания Premier Exhibitions препоръчват децата да посещават изложбата с учител или родител. Експозицията предлага интересно преживяване и за семейството: възможност да покажете на всяко дете колко е сложно човешкото тяло по начин, който нито един учебник не може да пресъздаде. Също така спомага за разбиране на необходимостта от правилно хранене, редовно спортуване и важността на здравословния начин на живот, например избягване на тютюнопушенето и алкохола.

Снимка: Bodies Revealed

Предвиден е специален аудиоводител за малките посетители на изложбата.

„Човешкото тяло – разкрито и реално" ще бъде открита за посетители на 25 април, всеки делничен ден и събота от 10 до 20 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя. Билети могат да се закупят на касите на изложбата в ЦУМ, ет. 3.Коментари (4)
Анонимен ( преди 11 месеца )

Хареса ми изказването на Божидар Димитров за извековната почит към мъртвите в цялата човещка цивилизация. Знаем как се подписват документи в условия на комунистически режим. Възниква въпросът, защо няма тела на американци и европейци.. а как ще се чувствате ако знаете, че има тела на българи принудени от мизерията да подпомогнат семействата си? И защо да се използват мъртви тела, когато далеч по-сложни модели са се създавали за киното? Това с воденето на деца на подобен панаир ми се струва авсурдно, та те дори не могат да гледат собствената си кръв. Не забравяйте, че дори най свирепите зверове не разкъсват телата на себеподобни.

1 1
Falun Gong ( преди 11 месеца )

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКАТА ФАЛУН ДАФА АСОЦИАЦИЯ ОТНОСНО ИЗЛОЖБАТА „ТЕЛА”, КОЯТО СЕ ПОКАЗВА В ЦУМ - СОФИЯ
Българската Фалун Дафа Асоциация, която е доброволна организация с идеална цел, изразява възмущението си от показваната в ЦУМ – София, изложба „Тела” на американската компания Premier Exhibitions. Изложбата, в която са показани истински трупове на хора, мумифицирани чрез така наречената пластинация, е нехуманна, нарушава човешкото достойнство, включително достойнството на починалите хора и най-важното – не е ясно от къде са взети труповете и дали са дарени по законен начин.

Много международни източници насочват вниманието към факти, според които някои от труповете са на екзекутирани затворници и на практикуващи китайската система за самоусъвършенстване Фалун Дафа, които са така наречените затворници на съвестта в Китай и се използват от години като жива банка за донори на органи от Китайската комунистическа партия.

Покойният президент Уго Чавес не позволи изложбата да бъде показана във Венецуела, а в Канада м.г. изложбата бе посрещната с протести на граждани, тъй като според информациите в канадската преса, изложбата представлява балсамирани трупове от Китай, за които няма документи, които да доказват, че телата са били дарени от донори по законен път. Причина за протестите бяха и опасения, че някои от телата са трупове на Фалун Гонг практикуващи.

В официалната информация за изложбата в медиите пише, че тя е показана дори в Израел, но там тя бе закрита предварително с решение на Върховният съд на Израел. Според съда, „поведението, на което са свидетели, нарушава човешкото достойнство, включително достойнството на мъртвите". Според ръководителя на движение "Еврейско лидерство" Моше Фейглин някои хора вероятно са били убити заради тази изложба.

Когато през 2008 г. Premier Exhibitions показа изложбата в Ню Йорк, САЩ, компанията публикува изявление, наречено от много критици „бягство от отговорност”. Според него, „човешките останки са получени от китайското Бюро на полицията и може да са от китайски затвори.”

Сред най-големите доказателства, че в изложбата вероятно има тела, които не са дарени доброволно, са публикациите последните месеци в различни международни медии и по-специално във вестник „Еpoch Times” за неотдавнашното съдебно дело за убийството на англичанина Нийл Хейууд от съпругата на висшестоящия китайски партиец Бо Силай, който сега е в немилост. Според медията „Epoch Times”, истинският мотив за убийството на Гу бил, че британецът Нийл Хейууд е участвал в търговията с органи от практикуващи Фалун Гонг и е убит, защото е узнал много тайни за операциите по отнемане на органи.

Напоследък в микроблоговете в Китай се появиха много коментари по темата. Един от блогърите писа, че изложбата “Тела”, която е „кощунство с паметта на мъртвите”, показва тела от Китай и което е още по-ужасно - че не знаем от къде идват тези тела. Особено впечатляващ пример за това е тялото на бременна жена с осем месечен плод в нея - как е починала тя? Чия съпруга и дете са те? – това са въпроси, които Българска Фалун Дафа Асоциация призовава хората да си зададат.

Като Асоциация на хора, занимаващи се с духовна практика за подобряване на морала и духовно и личностно израстване, призоваваме българските граждани да не посещават тази изложба и да осъдят показването й, както и да осъдят отнемането на органи и използването на трупове на хора, които не са дали съгласие за това или които са използвани насилствено. Подобни изложби не може да са част от хуманно, алтруистично и здравомислещо общество, към каквото се стремим, затова очакваме и други организации, общественици, личности и граждани да реагират остро срещу представянето на изложбата, както това направи Българската църква.

За повече информация: Екатерина Желязкова 0886-254-384

===========================================

Copyright © Информационен Център Фалун Дафа България

1 1
Mr None ( преди 11 месеца )

Според мен най вероятно хора починали по различни начини -катастрофа, инфаркт или дори рак,и близките им са продали телата за пари, а пък за теб специално пише от къде е произхода на телата някои хора болни от нелечима болест са продали телата си приживе и са оставили парите на близките си или децата си. Но за да го знаеш по добре прочети всички статии! ;)

1 1
Sylon ( преди 11 месеца )

Защо не споменете за скандалния произход на труповете - най-вероятно екзекутирани затворници от Китай? Или това не е част от "образователните цели" на изложбата?

4 1
Коментирай
Потребител:
Текст:

Моля, въведете кода в полето * 


D2 подгряват Aerosmith D2 подгряват Aerosmith
Концертът е на 17 май на стадион „Локомотив“

Елуаз – модерният световен цирк! Елуаз – модерният световен цирк!
Цирк Елуаз представи уникален спектакъл на българската публика!

Звездни портрети от трохи Звездни портрети от трохи
Черил Коул, Кейт Мос и Кара Делевин са увековечени с помощта на натрошени бисквити

Еднометрови яйца с перли, златни мъниста и кристали се появиха в София Еднометрови яйца с перли, златни мъниста и кристали се появиха в София
Изложбата ще украсява Сити Център София през април

Виж още