Световноизвестната изложба Bodies Revealed ще бъде открита на 25 април на третият етаж в ЦУМ. Тя е създадена от американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.

Образователната изложба Bodies Revealed е създадена с единствената цел да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование. Някой от експонатите в изложбата са реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло.

Тя е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка.

Снимка: Bodies Revealed

Българското название на изложбата е „Човешкото тяло – разкрито и реално". През времето в което изложбата гостува в ЦУМ (от май до септември) ще могат да се видят над 200 експоната, сред които има цели човешки тела и отделни органи. Телата са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване". Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай.

Още по темата

Експозицията дава възможност на хората да научат повече за собствените си тела, да разберат как да се грижат по-добре за здравето си и да живеят природосъобразно. Изложбата дава един различен поглед към здравните проблеми като затлъстяване, рак на гърдата, рак на дебелото черво, цироза на черния дроб, извънматочна бременност, артрит, остеопороза и костни фрактури. Показани са и заболявания причинени от нездравословен начин на живот.

Снимка: Bodies Revealed

Запознаването с основите на анатомията и физиологията на човека са много важни за образованието на всяко дете. Организаторите от американската компания Premier Exhibitions препоръчват децата да посещават изложбата с учител или родител. Експозицията предлага интересно преживяване и за семейството: възможност да покажете на всяко дете колко е сложно човешкото тяло по начин, който нито един учебник не може да пресъздаде. Също така спомага за разбиране на необходимостта от правилно хранене, редовно спортуване и важността на здравословния начин на живот, например избягване на тютюнопушенето и алкохола.

Снимка: Bodies Revealed

Предвиден е специален аудиоводител за малките посетители на изложбата.

„Човешкото тяло – разкрито и реално" ще бъде открита за посетители на 25 април, всеки делничен ден и събота от 10 до 20 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя. Билети могат да се закупят на касите на изложбата в ЦУМ, ет. 3.