IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете неловкото напрежение след скандал

9 септември 2014 14 35

Колкото и засегнато да е егото ви, няма смисъл да мълчите обидено

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Споровете и скандалите никога не са забавни. Освен това след тях обикновено следва неудобно напрежение между двете страни в конфликта. Нито един от двамата партньори не иска да бъде първият, който ще проговори или ще направи крачка към сдобряване.

Замислете се обаче, че колкото и засегнато да е егото ви, няма никакъв смисъл да мълчите часове наред обидено, а че много по-добре е да разрешите проблема бързо и ефективно. Ето и как да се освободите от тази мълчалива и неловка ситуация и да върнете отношенията си обратно към нормалните. Ето и няколко съвета по темата:

1. Избягвайте пасивната агресия

Дори да не стигнете до консенсус с партньора ви, няма смисъл да го „облъчвате“ с пасивна агресия и озлобление. Не позволявайте несъгласието помежду ви да обтегне цялостните ви взаимоотношения. Действайте по-рационално по отношение на проблема. Не забравяйте, че въпреки конфликта, вие обичате този човек и той обича вас. Разсъждавайте мълчаливо върху неговото мнение и позиция. Може и половинката ви да последва примера ви.

2. Не анализирайте прекалено много спора

След като сложим край на спора, ние често чувстваме необходимост да го обмисляме на дълго и на широко. Размишляваме върху причините за несъгласие и се чудим как да изчистим недоразуменията. Това до някаква степен е полезно, но от друга страна може да ви попречи да възобновите нормалните си отношения с половинката.

3. Направете физическа демонстрация на привързаност

След скандал партньорите обикновено си седят в мълчание и не желаят да комуникират един с друг повече. Истината е, че действията са по-красноречиви от думите. Дори да не ви се говори, гушнете партньора си и му покажете, че всичко е забравено. Дори ако той все още стиска зъби от яд, тази проява на интимност ще смекчи напрежението помежду ви.

4. Извинете се, ако сте обидили партньора си неправомерно

Хората имат склонност да казват груби и обидни неща, когато са в разгара на скандал и са под афект. Ако нещо такова ви се е изплъзнало от устата, редно е да се извините и да си признаете грешката. Няма смисъл да наливате масло в огъня на недоразуменията!

5. Нарушете неудобното мълчание с положителна тема на разговор

Не позволявайте неловкото мълчание след скандала да продължи твърде дълго. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да поемете дълбоко дъх, да потиснете егото си, и да започнете да се преструвате, че нищо не се е случило. Започнете положителна тема на разговор с половинката си. В началото поведението ви ще изглежда малко фалшиво, но постепенно ще разчупи ледовете.

6. Опитайте се да промените средата

След спор или конфликт най-добре променете декора. Най-добре е да излезете на кафе или на вечеря и да бъдете в по-социална среда, а не да си оставате у дома. Тази стъпка ще промени атмосферата между двама ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари