IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уаби-Саби – нов поглед към любовта

21 януари 2015 09 38

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Уаби-Саби е японска философия, която ни учи да откриваме красотата в лишеното от съвършенство. Например представете си една напукана ваза. Всеки един от вас ще си каже: „Какво му е красивото на това, вазата е счупена, грозна, непотребна и т. н.“

Но японците взимат тази ваза и я повдигат на пиедестал и насочват светлините именно към пукнатините. Те вярват, че в тях е скрита историята и духа на предмета.

С философията си те ни учат да почитаме преходното, незавършеното, да оценим красотата в различното и нестандартното.

В любовта, аз и другия, също като тази ваза носим своите пукнатини. В тях се крият нашата чудатост и различност. Проблемът е, че повечето партньори не са склонни да приемат тази различност в другия, появяват се неща, които ни дразнят в него или нея, качества, които определяме за недостатъци.

Все очакваме нещо – той или тя да е по-страстен любовник, да ме слуша, да е подреден, да споделя моето хоби и интереси. „Ех, ако беше малко по-различен“ –ако сте повтаряли това в главата си, не сте единствени. Изпълнени сме с очаквания, че другият сякаш е длъжен да задоволи всичките ни потребности – физически, емоционални, материални и духовни. Често забравяме какво получаваме, какъв човек имаме в живота си, а се фокусираме върху малкото липсващи неща.

И тук на помощ идва Уаби-Саби Любов. Нов поглед към любовта, с който вместо да се мъчим упорито да променяме онова, което ни дразни в партньора ни, ние избираме да променим начина, по който възприемаме въпросното нещо – за един миг цялостният фокус във връзката се изменя.

Основни Уаби-Саби рецепти в любовта:

1. Поръсваме недостатъците с щипка хумор и игра, и от раздразнение приготвяме апетитно забавление.

2. За хармония в дома, поливаме обилно с черпак на благодарността.

3. За взаимност и доверие, забъркваме сладко-кисел сос „Приемане“.

4. За страст и уникално изживяване, позволяваме си да видим другия от разстояние, различен и неповторим, като мирис на жасмин. 

Автор на статията: Марта Демирева

Научете повече рецепти в тренинга „Уаби–Саби Любов“

Кога: 12 Февруари. Къде: Институт за терапия и експресивни изкуства – София, бул. „Витоша“ 65, ет.1 (вход от „Хан Аспарух“).

За Записване: https://www.facebook.com/MartaDemConsultingPersonalDevelopment?hc_location=timeline

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари