IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По какво си приличат лошата среща и интервюто за работа?

13 април 2015 12 33

Общите черти на двете събития

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Точно след като сме завършили училище си мислим, че продължава периодът на дългите нощи, постоянните забавления и безгрижните години.

Идеалистичните ни представи се разбиват бързо-бързо от сблъсъка с реалността. Вместо да спим до късно и да се притесняваме само какво да облечем, изведнъж се оказваме в живота на възрастните.

От нас се очаква най-накрая да решим какво искаме да правим с живота си, да изберем професия и да започнем да се развиваме.

Диктовките и лекциите са заменени с писането на CV-та, а на мястото на приятелите по чин и катедра застават колегите ни по бюро.

Освен в професионален план, в тези години се очаква да станем по-сериозни и спрямо своите връзки.

Безгрижните флиртове малко по малко отстъпват място на разговорите за бъдещето и откриваме колко трудно е наистина да бъдеш голям. Светът на връзките и професионалните успехи се оказва много по-лесен на теория, отколкото на практика.

Има обаче няколко общи неща между тях. Представяме ви приликите в лошата среща с представител на противоположния пол и интервюто за работа при нов работодател.

1. Атмосферата е напрегната и неловка

Челните позиции в класацията за неловки ситуации се присъждат на първите срещи. По същия начин, по който новият ви работодател ви кара да се представите протича и първата вечеря. Напрежението се покачва, неловките и мълчаливи паузи не са рядко срещано явление и всичко това е толкова изнервящо. Черешката на тортата е когато половинката ви за вечеря каже нещо грубо или работодателят ви разкрие факт за позицията, който не ви допада. Идилия!

2. Липса на комуникация

Колкото и да е клиширано, комуникацията наистина е ключът към успеха. Независимо дали става въпрос за интервю за работа или среща, факт е, че разговорът невинаги върви. Това често може да е знак, че няма химия между вас, което винаги е проблем както за ново работно място, така и за нова половинка.

3. Иска ви се да имахте възможност да повторите първото впечатление

Ако вие сте от страната на разочарованите, резултатът е просто да откажете позицията или да не се обадите никога повече за втора среща. Проблем е, ако сте от другата страна. Тогава ви се иска да повторите цялата ситуация отново и да направите друго впечатление. Уви, вече е късно.

4. Не оставате с впечатление, че ще ви се обади пак

Когато си дадете сметка, че интервюто за работа или срещата не е това, което трябваше да бъде, не очаквате да ви потърсят отново. Понякога обаче може да се изненадате, когато се свържат втори път с вас. Когато става въпрос за срещи и интервюта, крайностите никога не са добър вариант. Не бъдете нито твърде убедени в себе си, нито твърде разочаровани. Намерете правилния баланс и преценете ситуацията обективно.

5. Ще има още

Дори и това да е било най-ужасното интервю за работа или най-скучната вечеря, която смятате за пълна загуба на време, не се притеснявайте. Ще има още. Проблемът е, че не сме много сигурни дали това е добра или лоша новина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари