IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете конфликтите с партньора си?

23 януари 2016 15 30

8 полезни съвета

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

И в най-идеалната връзка конфликтите и споровете се появяват на даден етап от отношенията. Дали ще са скандали за пари, деца, домакински задължения, контрол, секс или нещо друго по-банално, все по някоя тема ще стигнете до неразбирателство.

Въпросът е, тези скандали с половинката ви да не станат циклични, хронични и да ескалират с времето.

Ето и 8 съвета как да спрете да се карате с партньора си за щяло и нещяло:

1. Замислете се какво наистина се случва в рамките на скандала.

След всички гневни думи, псувни и обиди идва болка и за двама ви. След като скандалът приключи, замислете се какво точно се е случило по време на словесната битка. Ако и двамата сте „ранени“ в борбата, то извинете се един на друг и се опитайте да успокоите нещата, за да не пострада връзката ви като цяло.

2. Не влизайте в ролята на жертвата.

За нас е нормално да демонизираме лицето, което ни причинява болка. Ние си мислим, че сме жертва на „чудовището“ у дома, което ни тормози редовно. Но не си даваме сметка, че партньорът ни може да си мисли същото. Не забравяйте, че в един конфликт винаги има две гледни точки. Опитайте се да гледате на половинката си като на човек, а не като на чудовище.

3. Незначителните спорове понякога не са толкова незначителни.

Всички знаем, че много често малките камъчета обръщат колата. Ето защо спорът за дистанционното на телевизора може да доведе до сериозен скандал с партньора ви, който да засегне неговите и вашите негативни качества и характеристики, а накрая да се обвинявате във взаимно неуважение. Затова внимавайте с на пръв поглед дребните спорове и намерете начин да ги решавате тихо и бързо.

4. Разрешаването на неразбирателствата не идва естествено.

И между любящите двойки има недоразумения. Когато те се появят, човешката природа ни диктува да обвиняваме другия. Той пък се чувства несправедливо обвинен и се защитава до последно. Тази позиция на отбрана (и от двете страни) затруднява разрешаването на конфликтите между партньорите. Затова се опитайте да дадете заден ход преди нещата да са станали твърде сериозни.

5. Не хвърляйте „бомби“ по време на конфликта.

Ако вашият партньор ви е казал нещо, от което ви е заболяло много, не бързайте да му го връщате, засипвайки го с критики и обиди и така да ескалирате спора. Вместо да си отмъщавате, опитайте се да изразите своята болка по по-мек начин. Вашият партньор ще очаква да го нападнете, но ако вместо това му покажете колко ви е наранил, той може и да се замисли и да се извини.

6. Единственият печеливш ход е изобщо да не започвате „играта“.

Много скандали завършват с патова ситуация, при която никой не е готов да признае грешката си. Затова се опитайте да видите ситуацията под различен ъгъл. Вместо да се хвърляте в конфликт, който не можете да спечелите, по-добре се опитайте да се споразумеете за нещо. Стигнете до някакъв компромис по мирен път. Просто потърсете трета алтернатива на ситуацията, различна от вашите две гледни точки.

7. Измъкнете се от омагьосания кръг.

Много конфликти водят до влизането в един омагьосан кръг. Ако вие се чувствате непрекъснато съдени, критикувани, контролирани, притискани и игнорирани от половинката си, а тя действа пасивно към разрешаването на проблемите ви, вие ще станете още по-нервни и ще се настроите още повече срещу нея. По-добре седнете и поговорете за всичко, което ви притеснява в отношенията ви.

8. Спрете да се обвинявате един друг.

Първата стъпка да спрете да се карате за щяло и нещяло, е да си признаете, че и вие сте сгрешили. Просто спрете да се съдите един друг, да си поставяте етикети и да се обвинявате. Вместо това, започнете да виждате как си причинявате болка. Започнете да гледате на партньора си като на сътрудник, на колега-потърпевш в един цикъл, който наранява и двама ви. Когато видите болката на другия по-ясно, вие ще усетите съпричастност с него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари