IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо младите не успяват във връзките си?

25 юли 2016 15 00

Страхът им да не се провалят предизвиква самия провал

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Няма нищо по-секси от това група учени да седят в научна лаборатория, анализирайки причините, водещи връзките ни до крах. Изглежда е време да счупим свещите и да заровим черния шоколад, защото предстои да стане „адски“ романтично.

Ново изследване на психолози от Университета в Тенеси разкрива съществуването на комбинация от характеристики, които могат да предрекат неудовлетвореност във връзките ни. Главното е, че страхът ни от провал създава самия провал, а емоционалният тормоз, който оказваме върху любимите си, е функция именно на този страх.

За целите на изследването, публикувано преди дни в Psychology Today, учените са разглеждали взаимоотношенията между 218 студенти. По думите на изследователите, повечето от тях били млади и зелени, още неопитни за сериозните неща.

Проучването преминало през 3 етапа. В първия на студентите били задавани въпроси, като началният от тях целял да открие дали между влюбените съществува емоционална комуникация.

„Попитайте партньора си дали ви обича. Доколко ще се почувствате заинтересовани, ако получите отговор да?“. Когато любим човек не ни отговори или каже нещо от сорта „И аз те обичам“, се задейства автоматичен механизъм в съзнанията ни, който опитва да разбере какво не е наред. Оттам тръгва и ефектът на доминото, представен в случая с тотална неувереност, мнителност и емоционална (а и физическа) незадоволеност. При отговор „да“ с бонус усмивка всичко е наред.

Друг етап от изследването се заел да „измери“ характеристиката на т. нар. „личностно разграничаване“, което представлява възможността ви да балансирате между независимостта и зависимостта си от партньора си.

Един от компонентите на личностно разграничаване е емоционалното изключване и самата липса на емоции, с която се цели дистанциране от нея/него с оглед на личната свобода. Обикновено, когато един от партньорите навлезе в чуждата свобода и я ограничи, започва едно емоционално изстудяване по между им. Постигането на баланса между двете „територии“ е едно от най-трудните неща за всички, независимо от възрастта им.

В края на изследването учените се опитали да разберат доколко участниците в него се чувстват задоволени и щастливи в настоящата си връзка.

По-ранно изследване открило, че хората, които били по-чувствителни към едно евентуално отхвърляне, не са се чувствали добре в своята връзка. Това е именно причинно-следствената връзка, която заляга в новото изследване. Учените обаче са крачка напред, защото са включили и личностното разграничение като връзка между страха от отхвърляне и личното задоволство от връзката.

С други думи балансът между личните свободи и на двамата партньори е ключов за увереността им във връзката, която от своя страна би родила или щастие и любов, или нещастие и драми. Когато един човек чувства силен страх или има опасения, че ще бъде отхвърлен от партньора си, неговата връзка е обречена на провал. Това безпокойство го кара да постави дистанция между него и тези, които го обичат. С други думи сам саботира любовта си и шансовете да бъде щастлив.

Но имайки предвид, че проучването е направено само с участието на студенти, то не може да бъде актуално за всички възрастови групи. Изследването е представителна извадка само за младите хора във възрастов диапазон 20-30 години.

Учените са категорични за едно, което е валидно за всички възрасти. Напълно възможно е да проектирате страховете си директно във връзката си, материализирайки сънуваното в реален кошмар.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари