IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сами ли разрушаваме връзките си?

26 октомври 2016 13 40

Раздялата е сбор от нетактичности

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Понякога една грешка струва малко, друг път е на цената на любовта ни. Битовизмите отдавна преследват щастието във връзките ни и като касапи режат по парченце плът. Но трябва да признаем, в много от ситуациите виновните сме самите ние – изискваме от любимите си хора непостижими за тях неща, лъжем за миналото си, мразим ги.

Възможно ли е обаче да избягаме от касапите на любовта? Може би.

1. Очаквания, изисквания, норми – оставете ги!

Не че има нещо лошо в това да вдигнете летвата и да имате високи изисквания към партньора си. Но както знаете връзките между хората са низ от компромиси. В този ред на мисли, когато поставите конкретни изисквания, които не подлежат на коментар, се вкарвате в капан. Очакванията са истински кошмар – колкото по-малки са те, толкова по-добре, защото когато желаното от вас не се случи, дразнението е огромно.

Какво очакваме?

Надяваме се въз основа на стереотипи. Тя готви, чисти и пере, отглежда деца, а той бачка, блъска, ремонтира... Да, но светът, в който сега живеем, отдавна е отрекъл тези идеи. Човекът днес е универсален и всеки би трябвало да се справя с всичко. Едно семейство се крепи на четири рамена, бюджетът е общ, задълженията са споделени. Може би при това положение не би трябвало да очакваме битовият сюжет да се движи традиционно. Настоящето е споделено, не разделено.

В една любов се очаква и приложна обич – физическа проява на привличането. Но знаете, че сексът зависи от твърде много фактори. На първо място желанието, което зависи от либидото, което пък от своя страна зависи от душевното състояние на партньора ви. Ако той или тя е изтощен/а от ангажиментите на деня, желаното креватно сондиране за днес си остава просто блян. Това дразни ли ви?

За да сме щастливи с човека до себе си, може би трябва да се научим да приемаме негативите на връзката. Ако въобще можем да ги наречем така, защото те са просто явления от реалността.

2. Завиждате ли за личния успех на другия?

Когато тя или той получи повишение в службата, как би трябвало да реагираме? Разбира се, че ще сме радостни... или пък не. Човекът би трябвало да се развива с всеки следващ ден, получавайки в някакъв момент признание и доза удовлетворение.

Така се случва, че някои партньори реагират на чуждия успех с лоши чувства, защото те не са постигнали същото изкачване по стълбицата на реализацията. Завист, чиста досада. Тези чувства биха наранили иначе хубавата ви любов.

3. А пазите ли тайни от любимия човек?

Ясно е, че една любовна връзка се крепи на доверие. Основата за интимното е убедеността, че другият е свестен, читав, откровен. Как би могло това да се случи, когато дори не знаете кой стои отсреща? Какви са спомените му, преживяванията, несгодите – каква е истината?

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари