IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да поддържаме любовта жива?

11 февруари 2017 16 15

Съветите на известната сексоложка Трейси Кокс

Снимка: Istock

Снимка: Istock

С наближаването на Свети Валентин Groupon провеждат проучване, което установява, че британските двойки „губят любовта“ около четири години след като се съберат.

За да задържим романтиката, сексологът Трейси Кокс предлага своите съвети. От първата до шейсетата година Кокс предлага напътствия за това как да запазим пламъка на любовта. Съветите ѝ включват прекарване на повече време заедно, както и нови преживявания, които да ни изместят от комфортната зона...

Първа година

Ако нещата вървят добре и се чувстваме като по средата на меден месец, да се отпуснем и да се наслаждаваме, докато продължава. Нещо чувствено като масаж или спа за двама би било идеален подарък за Свети Валентин.

В този период всичко опира до физическата близост и разговорите, свързани с това колко невероятно е, че сме се открили един друг. Кое би било по-подходящо място да направим това от горещата вана или при пълното спокойствие и наслада след релаксиращ масаж?

Билет за шоу или събитие, което е след няколко месеца, също е чудесен подарък, тъй като по този начин демонстрираме вяра в бъдещето на връзката.

Втората година

Това е моментът, когато връзката вече преминава към по-сериозен етап. Може да заживеем заедно или да направим план това скоро да се случи. Трябва да внимаваме с това, което предстои – връзката преминава от забавна към „функционална“. Спираме да планираме специалните неща и прекарваме повече време в рутината на ежедневието.

Двойките обикновено започват да се чувстват откъснати, появява се и усещането, сякаш любовта избледнява, но това не е така. Ако всичко, което правим заедно, е скучно и банално, започваме да мислим, че партньорът ни е скучен и банален.

Важно е да поддържаме забавната страна на връзката си, като избираме забавни и закачливи преживявания, като полет с хеликоптер, можем също да посетим комедиен клуб.

Третата година

Това е комфортната зона на връзката – тази на прегръдките. Нивата на секси и зареждащите мозъка хормони в кръвта се понижават, за сметка на хормоните, които укрепват връзката помежду ни. Привързаността и любовта взимат връх над желанието и вълнението. Въпреки това, от полза е да „инжектираме“ в отношенията си малко адреналин, за да избегнем уютът да се превърне в скука.

Според изследователи вълнуващите и опасни ситуации могат да повишат нивата на хормоните, които се свързват с любовта от пръв поглед. В този период също е от полза да се отдадем на вълнуващи преживявания заедно, като скок с парашут например.

Четвъртата година

Тогава много двойки са вече около 30 години и се замислят за деца. Това е романтичен период, но и стресиращ, заради тревогите около предстоящата или вече настъпилата бременност. Сега, повече от всякога, е важно да прекарваме качествено време заедно. Подходящо е да си запазим стая в хубав хотел на тихо и спокойно място.

Петата година

Липсата на време да бъдат един с друг е сред трите основни проблема, с които двойките се сблъскват през петата година от връзката (сексът и парите са другите два). При женените двойки много често през този период се появява второто дете, което е причина за задълбочаване на този и всеки друг проблем, с който се сблъскваме.

Нищо не носи такъв стрес на връзката, както децата. Забравяме да отправяме романтичен поглед към половинката си, а вместо това наблюдаваме ангелското лице на спящото дете. По-вероятно е да спорим чий ред е да провери бебето в 2 сутринта.

Това, което най-много и двамата искаме в този момент, е сън, спокойствие и почивка от сивото ежедневие. Трябва да помислим да отделим един ден за спа или нещо, на което двамата заедно да можем да се насладим.

Очаквайте утре и останалите съвети на Трейси Кокс за тези, които вече живеят дълги години заедно.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари