IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма сексуално образование – има порно

26 февруари 2017 11 45

Филмите за възрастни – капан за бъдещето на секса

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Интернетът направи порнографията леснодостъпна. Преди време купувахме списания с голи мадами или пичове, но сега в новия технологичен свят еротиката е само на един клик разстояние.

Само за 2016 г. 21,6 милиона души са посетили един от масовите порносайтове, прекарвайки там общо 4 милиарда часа! А докато технологиите все повече се развиват, експертите се опитват да прогнозират по какъв начин ще се развива порнографията на бъдещето.

Как тя ще се отрази на хората?

„Някои потребители вече използват очила за виртуална реалност, за да развият сексуалните си фантазии“, заяви пред Independent д-р Чонтъл Тибълс. – „В интернет вече има достатъчно платформи, предлагащи тази еротична симулация“.

Д-р Тибълс е американски социолог и автор на книгата „Социологът изследва секса, обществото и забавленията за възрастни“. Тя е посветила целия си живот на изучаването на човешкото сексуално поведение, но и отношението към порнографията.

Според чуждестранния експерт обаче съвсем не ни очаква вълна от самозадоволяващи се във виртуалната реалност хора. По-скоро част от аудиторията на порносайтовете ще се преориентира към нововъведението, защото ѝ е любопитно. Проблемът на сексуалното бъдеще е съвсем друг. Той е свързан със симулацията, голите картинки и еротични кадри.

„Сексът винаги се е променял във времето, той еволюира“, заяви социологът. – „Само си помислете – преди 10-15 години интернет запознанствата бяха табу, а днес са част от нашия живот“.

В разрез на това, сайтовете за запознанства за щастие си имат и критици. Сексчатовете, тези каталози с хора, според някои са опорочен вариант за интимните комуникация и флирт. Това общуване в по-голямата си част води до сексгимнастика, лишена от страст и емоция.

Филмите за възрастни – капан за бъдещето на секса

„Порнографията има както позитивни влияния върху обществото, така и негативни“, твърди социологът д-р Тибълс. Плюсовете на видеоеротиката са, че тя предоставя на хората възможността да фантазират, развивайки социалната си увереност. „Освен това чрез порното те могат да видят неща, които и в най-смелите си мечти не биха направили“, казва още той.


Негативите на порнографията обаче са смазващи. Куп социални изследвания в последно време доказаха, че еротичните филми влияят изключително зле на мъжката потентност. Нещо повече – младите момчета развиват еректилна дисфункция преди пълнолетие. Освен това тяхната сексуалност бива моделирана. Младите изпитват по-слаба възбуда от реален човек, докато симулацията на порнографията ги прави „щастливи“.

„Живеем в свят, който отхвърля училищното сексуално образование, а това ще се яви като основен проблем на интимното ни бъдеще“, категорична е д-р Тибълс. По думите ѝ хората все още възприемат половото общуване като табу, за което не бива да се говори пред децата. Тази грешка, според нея, води до тотална липса на осведоменост по важни въпроси като например венерическите заболявания, вредата от порнографията, бременността или що е полов акт...

„Нашите деца търсят порнографията, защото не знаят. Те са тласнати по пътеката на сексуалната симулация, защото не са осведомени за реалността. Така губят всички, освен студиата за еротични филми, които печелят от времето на всички“, казва на раздяла д-р Тибълс.

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари