IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали любовта от пръв поглед е любов?

9 март 2017 16 00

Пита известната сексоложка Трейси Кокс

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Любовта от пръв поглед е романтична идея, която, оказва се, мнозина подкрепят. Според данни на проучване поне половината от американците вярват в любовта от пръв поглед, докато останалите са по-цинични в своите убеждения и твърдят, че това по-скоро се дължи на силното желание при първата среща и няма особена романтика. Според британски изследователи ние просто сме привързани към тази теория.

И в двата случая няма спор, че влюбването е изключително силна емоция.

Възможно ли е наистина да разберем, че искаме да прекараме живота си с някого, само след един поглед? Тези въпроси задава известната сексоложка Трейси Кокс.

Кой се влюбва от пръв поглед?

По време на проучване, в което участват 80 хил. мъже и жени от цял свят, става ясно, че мъжете са склонни в много по-голяма степен да се влюбват от пръв поглед, в сравнение с жените – респективно 48 срещу 28%.

Причината е, че мъжете веднага се влюбват във външния вид на жената и, тъй като физическите характеристики не се променят толкова бързо, любовта им също не угасва бързо.

Жените, от друга страна, са по-внимателни по отношение на романтиката и когато установят, че мъжът не е толкова интелигентен, забавен или чаровен, колкото първоначално е изглеждал, чувствата бързо изстиват.

Възможно ли е истинската любов да се основава просто на външния вид?

Любовта, която продължава по-дълго, не се гради единствено на физическата привлекателност. От огромно значение са и други фактори, като интелигентност, доброта, честност и чувство за хумор. Трудно е всички те да се разгадаят от пръв поглед.

Според специалисти, изучаващи езика на тялото, е възможно да придобием представа за някого, без да го познаваме добре, тъй като тялото и лицето ни отразяват и личността ни.

Не става дума буквално за „любов от пръв поглед“

Повечето хора в действителност се влюбват след първия контакт с човека, а не след първия път, когато погледите се срещат. Това означава, че зад влюбването стоят и други фактори, включително допир, мирис, начина, по който човекът се движи и говори. Всички те също играят важна роля в привличането и с тяхна помощ можем да научим някои неща за човека, с когото общуваме, и то за кратък период от време.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари