IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказано: Възрастта подобрява секса

24 март 2017 13 20

Но все пак с няколко уговорки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Широко разпространено е твърдението, че с напредването на възрастта удоволствието от секса намалява. Според данните на ново проучване обаче това изцяло зависи от подхода и възприятието ни. В действителност те показват, че при по-възрастните хора качеството на сексуалния живот е по-високо, в сравнение с по-младите, но с няколко уговорки.

Целта на изследователите е да се анализира по какъв начин сексуалното удовлетворение се променя с времето. Те използват информация от национално проучване, проведено сред повече от 6000 души, на възраст между 20 и 93 години, която е събирана в периода между 1995 и 2014 г.

За да анализират данните от проучването, изследователите създават множество модели, благодарение на които да установят връзката между възрастта на участниците и качеството на сексуалния им живот.

Изследователите изчисляват данните, вземайки под внимание и честотата, с която участниците правят секс, начина, по който възприемат контрола върху сексуалния си живот, и броя на сексуалните партньори. Става ясно, че хората, които съобщават за високи нива на контрол и комфорт, мисъл и усилия, както и честота на секса, са удовлетворени в по-голяма степен от сексуалния си живот, дори и с напредването на възрастта.

Освен това, хората, които са имали само един партньор, което показва, че са били в сериозна връзка, също са по-удовлетворени, в сравнение с тези, които са имали двама или повече партньори.

Оказва се, че когато тези фактори са благоприятни, качеството на сексуалния живот се увеличава с около 1,4% през всяко десетилетие.

В крайна сметка изследователите заключават, че с напредването на възрастта качеството на секса се подобрява, макар количеството му да намалява.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари