IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да не пренебрегваме редовния секс

23 април 2017 15 15

Поне два пъти седмично!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мнозина се притесняват за последствията от сексуалните преживявания върху здравето им – от полово преносими заболявания до нежелана бременност.

Освен тези рискове обаче, редовният секс в голяма степен може да подобри благосъстоянието ни, не по един и два начина.

1. Укрепва имунната система

Когато правим секс веднъж или два пъти седмично, се повишават нивата на антителата в организма с 30%. Това твърдят американски изследователи. Антителата са протеините, използвани от имунната система в защитата срещу грип и настинка.

Причината е, че сексуално активните хора са изложени в по-голяма степен на бактерии и вируси, което води до повишаване на нивата на антителата в организма.

2. Подобрява се сърдечното здраве

Активността между чаршафите подобрява и сърдечния ритъм, като пикът му е по време на оргазъм.

При мъжете в 50-те, които правят секс поне два пъти седмично, рискът от сърдечно заболяване е понижен с 45%.

3. Намаляват нивата на кръвното налягане

По време на проучване специалистите от Мичиганския щатски университет в САЩ установяват, че жените на възраст между 57 и 85 години, които правят секс, са по-малко склонни да страдат от хипертония. Това автоматично намалява и риска от инфаркт и инсулт.

4. Облекчава се болката

Хората, които страдат от мигрени, съобщават за облекчаване на болката с 60% след секс. Това известяват германски изследователи. Клъстерните главоболия, които причиняват мъчителна болка от едната страна на главата, намаляват с 37%.

5. Подобрява се сънят

След секс в организма се синтезира коктейл от химически вещества, в това число и окситоцин и пролактин. Комбинацията от тях ни помага да се отпуснем.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари