Широко разпространено е твърдението, че жените търсят партньори, които да им напомнят за техния баща. Според данните на ново проучване обаче по-скоро става дума за техния брат.

Преди подобно твърдение да ни скандализира, трябва да отбележим, че доказателствата са слаби и вероятно са само поредният признак за човешкия нарцисизъм, тъй като никой не изглежда повече като нас от брат ни.

Проучването, публикувано онлайн в Evolution and Human Behavior Journal, открива ясни доказателства за привидна прилика в снимките на лицето на партньора на жената и на нейния брат.

Според изследователите тази констатация може да подкрепи идеята, че познатото е привлекателно и че в действителност противоположностите не се привличат толкова често, колкото бихме искали да мислим.

В проучването участие взимат непознати, които да гледат снимка на брата на дадена жена. След това от цял куп със снимки избират образа на мъжа, който според тях най-много прилича на него. Сред тези снимки се намира и партньорът на жената.

Още по темата

Изследователите споделят, че в 27% от случаите участниците посочват романтичния партньор като този, който най-много напомня на брата на конкретната жена.

Специалисти поясняват, че можем да бъдем привлечени към някого, който прилича на брат ни, тъй като това е потвърждение, че собствените ни характеристики са не само нормални, но и предпочитани.

Проучване от 2005 г. установява, че когато имаме еднакви личностни качества с партньора си, това може да увеличи шанса да имаме по-щастлив живот.