Когато се окажем в токсична връзка, често се появява усещането, че сме в ситуация без изход. Понякога дори измамно вярваме, че този тип отношения са напълно нормални. Това обаче далеч не е така и може да остави отпечатък върху здравето ни. Затова е важно да се научим как да се измъкнем от токсичните връзки. Ето малко помощ.

1. Да признаем, че се намираме в токсична връзка

Ако имаме подобни отношения, е много вероятно да се лутаме в състояние на отричане относно здравословното състояние на връзката. В един момент чувстваме отвращение, а в следващия намираме оправдания за нетърпимото поведение на партньора ни, тъй като смятаме, че трябва да го приемем такъв, какъвто е.

Ако партньорът ни лъже, изневерява, унижава ни или ни тормози психически и въпреки това продължаваме да бъдем с него, просто посяваме лоши семена в безплодна почва.

2. Да спрем да вярваме, че тази връзка е най-доброто, което можем да имаме

Когато се намираме в токсична връзка, най-вероятно се отдалечаваме от приятелите и семейството си. Ние държим връзката си скрита, защото се страхуваме, че любимите ни хора ще видят колко нездравословна е тя. Или смятаме, че партньорът ни е единственият човек, който може да ни разбере и да ни обича.

Още по темата

Трябва да се стремим да изместим този партньор от центъра на живота ни, да развием социалните си контакти и най-вече да се отърсим от подобни вредни мисли.

3. Детокс

Заблуждаваме се и губим ценно време, ако смятаме, че все още можем да бъдем приятели или да се чуваме по телефона, след като се разделим. Тези хора имат начини за манипулация и за получаване на съжаление.

Единственият реалистичен изход е да се спрат всякакви отношения, така че можем да започнем начисто. А времето помага да подобрим гледната точка.