IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексуална тревожност – как да я преодолеем?

27 май 2017 15 15

По-често засяга мъжете

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сексът с нов партньор, освен приятно вълнение, може да доведе и до стрес и тревожност. Изведнъж се появява усещането, че кръвта навлиза в главата ни, вместо в областта под кръста, и започваме да се изключваме сексуално. Чувството за несигурност в спалнята може да  се дължи на минали преживявания или на очакване за бъдещи неприятни преживявания.

Състоянието е познато като „сексуална тревожност“. Има по-голяма вероятност състоянието да засегне хора, които са несигурни относно сексуалните си способности и своето тяло, както и тези, които прекалено много се интересуват колко умели са в леглото.

Обикновено сексуалната тревожност се обсъжда сред мъжете, тъй като може да доведе до еректилна дисфункция - неспособност за получаване на ерекция.

Може да засегне обаче и жените, а в резултат пречи на сексуалната функция, оргазма и цялостното удовлетворение.

Все пак има как да преодолеем неприятното състояние с помощта на тези съвети. 

Да правим движенията, които ни харесват

Справянето с тревожността по време на секс започва, когато стигнем до леглото. Колкото повече се наслаждаваме на случващото се, докато сме голи, толкова по-малко ще се притесняваме за представянето си.

Редовният секс с партньора ни помага да се почувстваме по-комфортно както със своето тяло, така и с неговото/нейното. 

Да бъдем внимателни

Според специалисти ключът към преодоляване на безпокойството е като се съсредоточим върху момента на интимността и да имаме партньор, който ни осигурява подкрепа. 

Това може да помогне на двойките по-лесно да стигнат до оргазъм, като се постави акцент на сегашния момент. 

Според данни на проучване от 2011 г. жените, които са преминали тримесечен курс на дълбока медитация, стигат до сексуална възбуда много по-бързо.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари