IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как липсата на секс и възрастта влияят на яйцеклетките?

19 юли 2017 12 20

Забременяването става по-трудно

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Питали ли сте се някога какво се случва с яйцеклетките в женския организъм при липсата на секс и напредването на възрастта? Дали те просто не „повяхват“? Е, случва се нещо подобно, но е далеч по-сложно.

В яйцеклетките се образува основното количество от хормоните естроген и тестостерон. Те са в организма през целия ни живот – от момента на раждането, дори още преди това. И освен замразяването им, няма друго нещо, което да намали тяхното качество и количество.

Независимо дали се опитваме да заченем или просто сме любопитни за тази странна част от сексуалния ни живот, предлагаме няколко факта за плодовитостта, бременността, и това, което наистина се случва с яйцеклетките с напредване на възрастта, особено когато спрем да правим секс.

Увеличава се рискът от аборт

Върховият момент на женската плодовитост са 20-те години. Макар жените да могат да раждат около 30 – 35 години, най-голям е шансът им между 23 и 28.

С напредването на възрастта се повишава и опасността от аборт или генетични проблеми.

Зачеването става по-трудно

Смятаме, че имаме много време? Всъщност нямаме, тъй като пикът на плодовитостта приключва на 31-годишна възраст.

С достигането на тази възраст общият брой на яйцеклетки в яйчниците обикновено е около 100 000. За сравнение – те са около един милион в момента на раждането. На 35 години по-малко от половината от яйцеклетките в женските яйчници имат нормални хромозоми, а на 40 те са значително по-малко.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

sf ( преди 6 години )
Анонимен, не са глупости. Разбира се, винаги има изключения (майката на Лагерфелд явно е от тях). Но забременяване след 30+ си е почти чудо (с напрегнатия начин на живот, търсенето на правилния, вредните условия за здравето...).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 6 години )
Глупостите ви нямат край.Ако не друго, направете справка майката на Карл Лагерфелд на колко години го е родила. По това време не е имало инвитро.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар