Целуването на някого за пръв път може да бъде като руска рулетка, като приятното преживяване невинаги е гарантирано. Има обаче много повече неща зад кулисите, отколкото можем да осъзнаем.

Целувката е инстинкт, който има за цел да освободи химическите вещества, за да преживеем приятни усещания. Освен това устните имат нервни окончания, които се стимулират, а това води до активирането на допълнителни сетива като обонянието.

Ето още три интересни неща, които се случват, когато целуваме някого за първи път.

1. Освобождаваме се от стреса

В моменти на стрес обикновено предпочитаме една силна напитка – но може би ще искаме да преосмислим тази стратегия.

Проучване, цитирано от NBC, установява, че сред студентите, които се целуват в продължение на 15 минути, се наблюдава значително намаляване в нивата на стресовия хормон кортизол.

Още по темата

Освен това нивата на окситоцина, който се свързва с приятните усещания, се увеличават при мъжете. При жените обаче се наблюдава намаляване.

2. Слюнката ни е много „умна“

Целувката „преценява“ дали човекът, когото целуваме, е потенциален партньор. Оказва се, че химическият състав на слюнката помага на тялото да разбере дали този, когото целуваме, ще произведе силно и здраво потомство.

3. Прилив на адреналин

Когато целуваме някого за първи път, в организма се освобождава голямо количество адреналин. Това повишава сърдечния ритъм, нивата на енергията и се ускорява притокът на кръв.