IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клю-клю гаджета привлича

9 октомври 2017 15 00

Мъжете и жените клюкарстват, за да привлекат противоположния пол

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много жени могат и да отричат, че се съревновават за мъжкото внимание, но това е факт. Едно от основните им средства срещу потенциалните конкурентки са клюките.

Оказва се обаче, че същото оръжие срещу съперниците си използват и мъжете, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. „Evolutionary Psychological Science“.

Проучването, обхванало 290 канадци на възраст между 17 и 30 години, показва, че и жените, и мъжете клюкарстват в стремежа си да привлекат вниманието на противоположния пол, но го правят по различен начин.

Представителките на нежния пол са по-склонни да очернят външността на потенциалните си конкурентки, докато мъжете по-често „злословят“ за финансовото състояние или атлетичността на съперниците си.„Клюкарстването е силно еволюирало социално умение, а не непременно характеров недостатък, приписван основно на жените.

Клюките са съществени за междуличностните отношения и по своеобразен начин са свързани със съревнованието за партньор“, обяснява ръководителят на изследването Адам Дейвис.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари