IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 стъпки към мечтаната любов

11 януари 2018 16 00

Как да изградите стабилна и здрава връзка?

Снимки: Istock

Снимки: Istock

Вероятно всеки мечтае за романтична любов, която да продължи през целия му живот. Има толкова много стихотворения, филми, пиеси, романи, картини, изразяващи крайните чувства, които любовта поражда. Всъщност тя се е превърнала в основна тема и двигател на изкуството във всичките му форми.

Какво е онова, което толкова силно искаме? И защо не се среща често?

Според психолози основният проблем е в създаването на идеал за човека и това, което трябва да представляват отношенията, а това е последвано от очакването начертаният сценарий наистина да се случи.

Колко реалистично обаче е това? Вероятно никак.

Ето защо рядко се влюбваме само в един човек през живота си. Любовта рядко трае вечно. Тя рядко се проявява в съвършено щастие през цялото време.

В действителност, романтичните взаимоотношения са по-неуловими, загадъчни и сложни от идеала.
Все пак шансът да изградите мечтаната връзка е по-голям, ако следвате тези екзистенциални стъпки.

1. Изберете човешкото поведение пред животинския инстинкт

Според някои психолози хората са затворници на естествените си нужди. Обикновено искаме незабавно удовлетворяване на своите желания и така предпочитаме секса пред любовта.

Мнозина гледат на хората като на сексуални обекти, което може да бъде забавно за момента, но по същество е плитко и в крайна сметка води до меланхолия и дори отчаяние.

Любовта е като наркотик и ние трябва да ѝ се наслаждаваме, спор няма. Въпреки това обаче можем да контролираме поведението си и да притежаваме своите страсти, вместо да бъдем роби на животинска страст.

2. Задълбочете приятелските си отношения

При стабилните отношения партньорите са не просто любовници, но и добри приятели. Всъщност много хора биха искали техният партньор да бъде и техен най-добър приятел. Така те винаги могат да разчитат един на друг и да се подкрепят.

Добрите приятели се вдъхновяват и учат нови неща заедно. Те се стремят взаимно към нови възможности и предизвикателства.

3. Поставете се един друг на първо място

Тази точка е особено важна. Ние сме склонни да приемаме най-важния човек в живота ни за даденост, поставяйки децата, работата, родителите, дори разширеното семейство на първо място. Така, когато пренебрегваме партньора си, той/тя забелязва и не остава безразличен към това.

Дори и когато любовта изчезне, другият трябва да продължи да бъде най-важният човек за вас. Той/тя е вашият партньор и ще остане до вас, когато всички останали си тръгнат, включително и когато децата напуснат семейното гнездо.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари