IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успех на връзката при партньори с голяма възрастова разлика

20 май 2018 15 15

Забравете правилата, помислете за реалните проблеми

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Голямата възрастова разлика (над 10 години) между партньорите в една връзка често е едновременно привилегия, но и проблем.

Подобни двойки рядко се сещат да анализират дали конфликтите им наистина не са породени именно от факта, че са от различни поколения. Голямата възрастова разлика се среща по-често при повторните бракове. Според много изследвания има тенденция разведените веднъж мъже, втория път да се оглеждат за по-млада съпруга.

Тази разлика обаче, може да бъде предизвикателство. Но как да прецените дали по-голямата възрастова разлика с вашия партньор ще попречи на мира в дома ви? Ето и пример за потенциални проблеми, характерни за двойките с голяма разлика във възрастта:

1. Колко сходни са характерите ви?

Сходството в характерите прогнозира удовлетворение в дългосрочните взаимоотношения. Ако имате много споделени интереси и предпочитания с вашия партньор, въпреки възрастовата ви разлика, вие може и да изградите доста стабилни взаимоотношения. Възрастта може да бъде само число, ако не предизвиква различия в предпочитанията, желанията за развлечения, начина на харчене на пари и вземането на важни житейски решения.

2. Намирате ли се на един и същи етап от живота си?

Ако щастливият брак е нещо, към което се стремят и двамата партньори, няма значение каква е разликата във възрастта им. Ако обаче двамата партньори имат различни очаквания за бъдещето, връзката им ще бъде поставена под натиск. Затова всяка двойка трябва да обсъди своите надежди и планове, преди да задълбочава отношенията си.

3. Получавате ли подкрепа за връзката си от вашите приятели и семейство?

Двойките с голяма възрастова разлика често страдат от социално неодобрение по отношение на връзката си, тоест близките и приятелите им не ги разбират и подкрепят. Това може да бъде доста стресиращ фактор, тъй като един от двамата партньори (или и двамата) може да изпадне в изолация от своя най-близък кръг от хора. Това с времето може да се превърне в сериозна пропаст между влюбените.

4. И двамата ли партньори искат да имат деца?

Този въпрос е универсален за всички двойки, но специално за тези с голяма възрастова разлика, е особено важен. Ако единият от партньорите има вече големи деца или е минал определена възраст (да кажем 50 години), много е възможно той да не иска да има повече наследници. Важно е и двамата партньори да са на едно мнение по въпроса с децата.

5. Ще се справите ли финансово?

Логично е, че в една дългосрочна връзка между партньори с голяма възрастова разлика, единият от тях ще се пенсионира значително по-рано от другия. Този факт може да създаде предизвикателства в отношенията, особено ако доходите в семейството намалеят. По-често в такива връзки, по-възрастният партньор продължава да работи и след пенсионна възраст (забавя пенсионирането си) в името на семейството.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

.... ( преди 5 години )
mislia 4e ne e koi znae kolko goliama razlikata vuv vuzrastta mejdu men i mujut kogoto obojavam i 4akam za cial jivot , no ne tuk v neta, a realno i bez slujebnite tulkuvania, bez politi4eskata matrica
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар