IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 причини, поради които все още сте сами

18 май 2018 15 00

Бъркаме ли някъде?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Какви са причините, поради които жените не разбират себе си и не могат да си обяснят защо са сами? Оправдания винаги има – пълна, стара, умна, силна, независима... Наистина ли тези оправдания отговарят на истината? Ето какво мисли терапевтът Катрин Агранович, цитирана от Psychologies.

Веднъж седях на кафе с приятелка и докато се наслаждавахме на ободрителната напитка, тя каза: „Все още не съм срещнала никого. Защото съм дебела и грозна“. Обичам приятелката си и разбирам, че това е истински страх, тя наистина вижда себе си като такава и вярва, че тя е сама заради това. Но знам, че греши. Защото има различни двойки и по-голямата част от тях въобще не изглеждат като от модния подиум. Те се привличат и това не зависи от размера на дрехите им или от „правилните“ черти. Може би това е някаква вътрешна атракция, която прави коленете на потенциален партньор да треперят, когато се срещнат или дори когато чуете гласа му по телефона.

Защо моята приятелка е сама? Тя казва, че често ходи на срещи, но тези, които харесва изчезват най-бързо.

Изглежда, че във всеки от нас съжителстват две личности. Първата – зрял, мъдър, уверен и желан човек, а втората – уплашен човек, който вярва, че животът е труден и се съмнява във всичко. И вярващ, че на никого не му пука за него.

Ако на дадена среща превес е взел вторият персонаж, тя е обречена на неуспех. Потенциалният партньор е като огледало, отразяващо възприятието ни за нас самите.
Ето четири причини според терапевта, които могат да се окажат в основата на това да сме все още сами.

1. Страх от изоставяне

„Баща ми ме напусна, когато бях малка, явно не съм била достойна за любовта му и не го е грижа за мен. Останалите мъже ще бъдат същите“. Това е съвсем реална ситуация и много жени са го преживели. Това е болезнен и труден момент, но не характеризира личността ви и не означава, че никой няма да ви обича. Напротив, този горчив опит може да подчертае вашето желание да изградите силни отношения.

2. Страхът от повторение на нещастния брак на родителите

„Те имаха ужасни взаимоотношения, непрекъснато се караха, в нито един момент не се чувствах в безопасност“. Може би имате насаден страх, но това не означава, че не сте били в безопасност. Не сте били отговорни за връзката им. Това са били техни проблеми и те са ги решавали както са могли. И тук можете да промените много – това е вашата връзка, а не на вашите родители. И вие можете да създадете атмосфера, в която се чувствате комфортно.

3. Страхът да не се загубите в отношенията

„Майка ми контролираше всяка стъпка и дума на баща ми. В резултат на това той спря да спори с нея и сякаш загуби правото си на глас. Аз съм същата като баща ми, но не искам да загубя независимостта си“. Не можете да знаете точно какво се е случило между родителите. Във всеки случай техните действия са били повлияни от техните травми в детството. Но вие сте различен човек, вашето детство не е било като на родителите ви. Вие сте свободни и независими, в отношения и в статута на „самотници“. Знаейки, че можете спокойно да изразявате желанията и предпочитанията си към бъдещ партньор, можете да се отпуснете и да „пуснете“ любовта в живота си.

4. Страх от повторение на неуспешни връзки

„Имах ужасен брак. Съпругът ми ме третираше зле и аз се страхувам, че това може да се случи отново“. Кажете си твърдо, че това няма да се случи, че не сте човекът, който бяхте преди. Вие сте осъзнали много и разбирате по-добре какво искате в една връзка и какво не. Сега е моментът да се освободите от миналото, за да позволите щастието да почука и на вашата врата.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари