IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Науката за запознанствата: Как да подходим?

20 май 2018 08 00

Какви принципи трябва да знаете, за да откриете половинката си?

Науката за запознанствата: Как да подходим?

Много от нас са изплашени от процеса на намиране на своя половинка, както и от срещите с нови хора. Може би, като ги опознаете, се сблъсквате със съмнения, разочарования и отчаяние. Може би наскоро сте се разделили с партньора и се страхувате да се върнете в света на запознанствата. Във всеки случай не сте сами.

Семейният психотерапевт Стейси Хъбард, заедно с Института „Готман“, разработи програмата „Принципи за самотните хора“. Целта е да им се помогне да придобият знания и умения, необходими за създаване на здрави взаимоотношения. Програмата се основава на книгата на Джон Готман „Седем правила за успешен брак“. Психотерапевтът прехвърля тези правила в сферата на намиране на партньор и създаване на отношения на основата на взаимно доверие, разбиране и подкрепа.

Онлайн запознанства

Психологът Джон Качопо е изследвал извадка от повече от 19 000 души, които се оженили между 2005 и 2012 г. 35% от анкетираните са се срещнали в мрежата, 14% на работното място, а 12% са се намерили чрез познати. С оглед на нарастващата заетост и липсата на време, сайтовете за запознанства и приложенията стават основният канал за намиране на партньор, но човек трябва да е наясно и с проблемите.

Първият е твърде големият избор. Социалният психолог Шайна Йенгър от Columbia University Business School провела експерименти, в които участниците били помолени да изберат конфитюр в магазина за хранителни стоки. Когато на хората им предложили шест вида сладко, те купували 10 пъти повече от случаите, когато им предложили 24 вида. Изследователите смятат, че излишъкът от възможности води до нерешителност и трудно вземане на решение.

Вторият проблем – когато видите данните на някого, вие сте в режим „обща оценка“ и започвате да сравнявате хората помежду им. Общият режим на оценка ви кара да ги считате за продукти, които трябва да бъдат избрани и консумирани, а не като хора, които трябва да опознаете и евентуално да се срещнете с тях.

Оценка на съвместимостта

Социалният психолог Илай Финкъл изучава съвременни алгоритми, които изчисляват съвместимостта, и стига до заключението, че те са неефективни. Той вярва, че не трябва да се фокусирате върху намирането на някого, който прилича на вас или ви допълва. Трябва да търсим някого, който е подходящ за връзката. Според него е възможно да се оцени това с два критерия – способността да се изгради доверие и липсата на признаци на невроза.

Ако сте се запознали с някого, не прекалявайте много с кореспонденцията. Максималният период е две седмици, след което трябва да отидете на среща. Срещата лице в лице е единственият начин да разберете дали имате бъдеще с този човек.

Първа среща

Институтът „Готман“ е направил интересно допитване до последователите си във Facebook с молбата да напишат идеи за най-добрата първа среща. Най-често срещаните отговори са ходене и говорене под различни форми – екскурзия, разходка в парка или в града. Повечето хора мислят, че ходенето премахва напрежението. По време на разходка не е необходимо да поддържате директен контакт с очите и така комуникацията става по-спокойна.

За да се опознаете е важно първите срещи да не са в компанията на много хора. За да забележите важни личностни черти, обикновено не е достатъчна само една среща – отнема повече време. Ето защо е по-добре постепенно да опознавате човек, да отидете на втора, трета среща преди да го отхвърлите или приемете.

Ако ви е трудно да се справите с нервността на вашата първа среща, не се опитвайте да изглеждате интересен. За да демонстрирате интерес към партньор и да осъществите качествен разговор, задайте въпроси, които изискват подробни отговори и въпроси, които развиват или задълбочават темата.

Например, ако някой казва, че обича работата си, можете да попитате: „Какво ви харесва най-много?“. Така показвате на потенциалния партньор вашия интерес и внимание, като в същото време премахвате нервното напрежение.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари