IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече секс, по-добра памет

23 май 2018 11 20

Това важи особено за хората на средна възраст

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Австралийски учени установиха, че правенето на повече секс се отразява благотворно върху паметта, когато сме на средна възраст, пише в. „Метро“.

Проучването на специалистите от университета Уологонг обхванало 6000 души на възраст 50 години и повече и се разпростряло върху 2-годишен период. Изследването обхванало всички аспекти от живота на респондентите – от хранителния им режим до продължителността на съня им.

От получените резултати станало видно, че хората, които правели по-често секс, постигали значително по-добри резултати в тестовете за памет. Половият живот стимулира растежа на невроните в хипоталамуса. Това е делът от мозъка, който се използва при дейности, свързани с временната и пространствената памет.

Учените провели същите опити с мишки. Оказало се, че редовният секс подобрява уменията на гризачите при разпознаването на предмети и подобрява общото здраве на мозъка им. И хората и гризачите се отличават с много по-добра временна памет, ако редовно практикуват секс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари