IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От първо лице: Във връзката давам винаги повече...

27 август 2018 11 00

Какъв е отговорът на психолога?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Във връзката с бившия си съпруг дадох много, но в замяна не получих същото. И това не е само в тези отношения. На думи всички партньори ме обичаха, но в живота трябваше да разчитам само на себе си. Не знам какво да правя. Какво да променя в себе си, така че следващият мъж наистина да иска да се грижи за мен?

Екатерина, на 29 години

Екатерина, може би, не е в поведението ти, а какви партньори избираш. В отношенията винаги обменяме емоции, чувства, подкрепа. Това обогатява двете страни. Може избраният от нас човек да приема, но не може да даде или да сподели. Той смята, че е естествен и не вижда проблем.

Можете да намерите няколко обяснения за това поведение. Може би е бил разглезен в детството или обратно - родителите му са дали твърде малко. Такъв човек сякаш през цялото време "спестява" своите чувства, предпочитайки да не ги споделя с другите.

Опитайте се да използвате съществуващия опит от ваши връзки, така че колкото е възможно по-рано да забележите вече познати признаци в поведението на партньора. Обърнете внимание на неизпълнените обещания. Сигурна съм, че сте забелязали подобни прояви преди, но не сте им обръщали внимание. Най-вероятно сте си мислили, че партньорът ще се промени.

Опитайте се да анализирате поведението си. Необходимо е първо да разберете колко сериозно той ви приема, дали е готов да споделя и да се грижи. Опитайте се да не прибързвате в една връзка, да се научите да имате поглед от дистанция във връзката, нека партньорът да се докаже. Не се страхувайте да се прекъснете отношенията си, ако видите, че мъжът до вас не ви подхожда. 

Лариса Харланова, психоаналитик, пред psychologies 

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари