IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как тялото показва, че връзката ви не върви

20 март 2019 16 15

Не пренебрегвайте симптомите

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Животът ни е толкова стресиращ, че вече сме свикнали да приемаме главоболието или нервите като нещо нормално. Ако се замислим, ще установим, че те са реакция на тялото, продиктувана от емоционалното ни изтощение в някои дни.

Има дълбока връзка между тялото и ума. Понякога конкретни физически симптоми са поредното доказателство, че човек се нуждае от промяна, за да бъде здрав и щастлив от онова, което прави и хората, с които общува, коментира пред Insider терапевтът Шанън Томсън. Тя дава за пример нейни клиенти, чиито токсични връзки са причина за различни проблеми с тялото.

„При всеки клиент тялото реагира по различен начин при проблемите във взаимоотношенията“, казва още тя и посочва, че някои взимат куп медикаменти, а всъщност причинителят се корени съвсем другаде.

Според специалиста, много хора прекарват години с неподходящата половинка, която ги напряга, ядосва, дори може да упражнява насилие над тях. Въпреки това те търпят, но всичките негативни емоции се трупат в тялото и след време „си казват думата“. „Организмът им минава през високи нива на адреналин и кортизол – хормони на стреса, които причиняват различни физически реакции“, коментира още Томсън.

Ето как тялото показва, че връзката не върви:

1. Нямате желание за нищо

Един от основните симптоми на токсичната връзка е, че живецът го няма. Жените или мъжете не само, че се чувстват изморени, но и нямат желание за нищо. Те са се уморили да спорят и да се борят за принципите, затова предимно пасуват.

„При тях може да има моменти, в които са много весели и щастливи, но те са кратки и биват заместени с апатия“, казва терапевтът. И уточнява, че такива хора може да се познаят по общите снимки – винаги са тъжни и намусени на тях и имат тъмни кръгове под очите.

2. Проблеми с имунната система

Друго нещо, което причинява проблемната връзка и стресът от нея, е нарушаване работата на имунната система. С течение на времето, прекарано с токсичен партньор, се появяват възпаление, болки в тялото и сърбеж по кожата. 95% от хората отиват на лекар, но той не може да намери медицинско обяснение за случая. Тогава идва време за среща с терапевт, който да анализира средата на този, който има подобни симптоми.

„Когато се появят тези неразположения, човек си казва, че сигурно е от много работа, от стреса в офиса и не им обръща по-голямо внимание“, коментира още Шанън Томсън.

3. Проблеми с храносмилането

Хората в лоши отношения често имат болки в стомаха, диария и подуване. Първосигнално смятат, че са яли лоша храна, но това се дължи на повишените нива на кортизол и адреналин, причинени от стреса у дома. Тези хормони на стреса се свързват с хормонални проблеми.

„В такъв случай приключването на токсичните отношения е най-доброто решение. След като жената или мъжът се освободи от оковите, може да оправи влошеното си здраве“, посочва още терапевтът.

4. Проблеми с паметта и речта

Заекване, накъсване на речта, трудно запомняне и липса на концентрация за други предупредителни симптоми, с които тялото „алармира“, че нещо не е наред с вашата връзка. При някои хора обработването на нова информация е трудно, дори мъчително. Те са тялом на работното си място, но духом някъде другаде – погълнати от проблемите, особено ако са на психична основа.

За да се справите по-лесно с подобни ситуации, не бързайте да ходите на лекар, а седнете и помислете дали харесвате живота си и какво ви тревожи във връзката. Ако човекът до вас ви наранява системно, то е по-добре да се разделите и освободите на емоционално ниво.

Как реагира тялото при прекъсване на любовна връзка?

Зодиите и любовта: Близост или лично пространство? (I част)

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

titia ( преди 4 години )