IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градска джунгла: готик мода по здрач

13 май 2010 12 31

Седмицата на модата в Австралия възроди две много интересни градски субкултури

Снимка: Fashion

Снимка: Fashion

Към момента, още две градски субкултури изживяват своя тъмен, кървав и апокалиптичен ренесанс – вамповете и готите.

Какви са причините за актуалността на първите едва ли е нужно да описваме.

Факт е обаче, че вампирската обсесия изпълзя от бестселърите, изтече от големите и телевизионни екрани и смело се нахвърли върху нежното вратленце на модната индустрия.

И понеже всички сме наясно, че когато демоничното същество ухапе своята жертва, тя става досущ като него – с издължени кучешки зъби, черни одежди, нечовешки поглед и тъмни сенки под очите - не ни изненадва и подобната трансформация на колекциите на дизайнерите.

Покварената мода показа своята страховито-красива същност в рамките на Седмицата на модата в Австралия, където за една вечер модният подиум се превърна в същинска бална зала на изкусителните сатанински изчадия.

Металните вежди, пънк дрехите, кубинките и татуировките, смело комбинирани с вериги, тежък грим и голяма доза театралност бяха атрибутите, които красяха по един алтернативен начин и мъжките и женските тела.

Вампирите са в своя апогей и това е някак си... жестоко!

Но това далеч не бе всичко, вторият лайтмотив на ревюто бе вдъхновен от една доста по-млада "раса" – тази на готите.

Повлияни от нео-пънка, те са една от най-стабилните урбанистични субкултури от края на 20 и началото на 21 век.

Като издънка на пънка, те споделят разбирането, че човек е нещо неестествено и изкривяват на външния му вид до гротеска.

Външният вид на готите до голяма степен е повлиян от филмите на ужасите и от т.нар. BDSM култура, проповядваща болката и връзването като сексуални атрибути.

Тонове грим, вериги по лицето и тялото, латекс, черно червило, асиметрична коса – при тях всичко е визуалност.

Точно като своите демонични побратими, те обичат тъмната страна, но не са „хищници“, а по-скоро фаталисти: обичат драмата, ужаса, наказанието и неизбежния край на човечеството.

Предлагаме ви да си пуснете dark electro, Rob Zombie или просто нещо от това и да се пренесете горе, в галерията.

Автор - снимка

КоментариКоментари

Baba Pena ( преди 13 години )
съгласна. ботоксът, силиконът и отвратителните фолкаджийски дрешки са ми доста по Freaky :) Готите са ми симпатични, визуални са, но изобщо не са агресвини, нито вандалстват, плюс това музиката им е яка
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
juuri_kuran ( преди 13 години )
всеки си има собствени предпочитания, вкус, и естествено стил :) щом се харесват да са тип Мерлин Менсън-окей, стига да не вредят на останалите :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Stardust ( преди 13 години )
Има такива вече и в София - посред бял ден се разхождат по улиците. Сигурно си мислят, че са много оригинални и оле колко сме различни, нестандартни.... Направо се върнах в седми клас, когато The Cure бяха популярни и всичките им почитатели се обличаха така. Аз добре, че бях обикновена метълка и нямаше проблеми да се показвам пред баба. Иначе предложенията са идеални за маскарад :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
whow! ( преди 13 години )
Представям си да се появя в този вид пред баба :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар