IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да носите високи токчета без болки в краката?

19 март 2014 10 44

Едни от най-болезнените последствия за стъпалата са от сандали на висок ток – вижте как да ги избегнете

Снимка: myriambmaguire.com

Снимка: myriambmaguire.com

Това е проблем, който съществува от десетки години и рано или късно всяка жена се изправя пред него – болката и дискомфорта, свързан с носенето на вълшебните обувки на ток. Много от нас през годините с усмивка са реагирали на много от предупрежденията на лекари и майки, че не трябва да носим обувки, които не са ни удобни, особено такива с висок ток.

Гордо сме стискали зъби в повечето случаи, когато ни се е искало неистово да изкрещим от болка и да захвърлим със замах високия си ток. А колко ли мъже са повдигали вежди в недоумение, чудейки се защо ли си го причиняваме. Събрахме някои мнения на експерти и на опитни дами за това как да носим обувки на висок ток, без комфорта на краката ни да е цената, която плащаме за това.

1. Уверете се, че сте избрали правилния размер обувки.

Това е най-разпространената грешка, която много жени правят – компромис с размера в името на стила или на нещо друго. Размерът през годините се променя и затова е добре веднъж годишно да го проверявате. В някои магазини за обувки се предлага тази услуга – измерване на дължината и широчината на стъпалото.

Снимка: favim.com

2. Изучете всички особености на вашето стъпало.

Трябва да познавате типа на стъпалото си. Най-добрият съветник за това е вашият педикюрист – той може своевременно да ви извести какви промени се случват с краката ви. Има няколко начина, за да видите дали не сте с плоско стъпало или имате висока арка. Най-лесният е следният: Намокрете стъпалото си и стъпете на лист хартия, най-добре амбалажна хартия. Това ще ви даде ясна представа.

3. Колкото по-дебела е петата, по-добре.

Избягвайте много тънките и високи токчета – те предизвикват треперене на крака. Ако роклята ви изисква да обуете подобни обувки, нека това да е възможно по-рядко. Ако ви се налага да носите обувки на висок ток всеки ден, избирайте ги с възможно по-широка пета, която да държи стъпалото стабилно.

Снимка: thefashiontag.wordpress.com

4. Избягвайте тънки подметки.

Тънките подметки почти винаги водят до болки в предната част на стъпалото и болка в долната част на крака. Избирайте подметка с лека платформа, която да поема натиска, когато ходите пеша. Каучуковата подметка поема по-добре този натиск.

Снимка: blameitonfashion.freshnet.com

5. Правете почивки.

От време на време събувайте обувките си – така почиват пръстите и глезените ви.

6. След като свалите обувките, опънете краката си.

Разтягането, което искате да направите, след като събуете обувките си, засяга участъците, които са в предната част на стъпалото и глезените ви. Затова посочете със стъпалото си надолу, след което го издърпайте нагоре, за да разтегнете Ахилеса и мускулите на прасеца. След това стъпвайте леко от външната и вътрешната част на стъпалото, като ги редувате.

Снимка: scentofobsession.com

7. Избирайте обувки с по-голямо разстояние от пръстите на краката до върха.

Колкото по-дълго е разстоянието от ръба на пръстите на обувките до върха им, по-добре. Понякога обувките на висок ток се налага да ги носите през целия ден, а кракът ви постепенно се спуска надолу и напред. В такъв случай е добре да чувствате пръстите си комфортно.

Снимка: advertisehereblogshop.blogspot.com

8. Подложки за краката.

Малките подложки за стъпалата и възглавничките наистина помагат. Обикновено са изработени от силиконов гел, доста меки са и съвсем неусетни за стъпалото. Те се позиционират точно там, където тежестта и натискът са най-големи, като по този начин облекчават положението на крака. Стъпалото няма да се плъзга напред, а петата ще е стабилна. Това ще защити триенето на крака ви и ще намали вероятността от образуването на мазоли.

Снимка: guestofaguest.com

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Katnip ( преди 10 години )
Тънките токчета са неудобни - факт. Но понякога няма как да разбереш от в магазина как ще са ти краката с тези обувки след един час. Никой няма да ме остави да се уверя :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
лелеее, какви обувки сте показали... влююбена съм!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар