IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кичът е хитът на модната година

26 март 2014 13 10

Кои са най-ироничните примери в колекциите на дизайнерите за пролетта и есента на 2014

Fausto Puglisi FW 2014 Снимка: Getty

Fausto Puglisi FW 2014 Снимка: Getty

В крайна сметка е добре да си припомняме, че модата има и своята забавна страна, която ни казва: не се взимайте на сериозно! Това авторитетно бе потвърдено и от дизайнерите, които използваха своите колекции за пролетно-летния, но и за зимния сезон, за да намекнат за това. Достатъчно е да погледнем само някои от образите и на Риана, Кати Пери или Анна Дело Русо, за да се убедим в този факт от първа ръка.

Дори и най-авторитетните модни къщи показаха завидна самоирония и чувство за хумор. На подиума видяхме модели, които изглеждаха като карикатури, със смели, прекалено екстравагантни и кичозни тоалети. Така видяхме основите на една нова тенденция за есента и зимата, която смело навлиза и през тази пролет – стилен кич.

В циркова арена бе превърнат подиума за ревютата на колекциите на Fausto Puglisi, Tsumori Chisato и други марки, които украсиха подиума с ярки цветове, калейдоскопични шарки и мозаечни рисунки, блясък и пайети.

Анимационни и киногерои също украсиха дрехите за пролетта. Видяхме това в колекциите на Jeremy Scott и Rodarte. В източник на вдъхновение се превърнаха героите от световния киношедьовър „Междузвездни войни“.

Риана, Анна Делло Русо Снимки: Getty, stylesnooperdan.com, styledumonde.com

Майсторство в комбинирането на тъкани, текстури, цветове, обеми, принтове, шарки и детайли показаха Chanel, Meadham Kirchhoff, House of Holland и Manish Arora.

Jean Paul Gaultier показа модели, облечени в защитно облекло срещу химична агресия, а братята Кийтън от Dsquared превърнаха моделите си в живи кукли Барби. Кулминацията на цялата лудост по кич увлечението демонстрира Джеръми Скот в колекцията на Moschino за пролет-лято 2014. В своята дебютна колекция за марката, дизайнерът представи стилизирани образи на сервитьорки в ресторант за бързо хранене, опаковани зърнени култури и популярния анимационен герой SpongeBob.

Chanel FW 2014, House of Holland SS 2014, Manish Arora SS 2014 Снимки: Reuters, Getty

Може би дизайнерите имат мисия и тя е да ни намекнат с усмивка, че модата може както да ни издигне, така и да срине нашия имидж. И че все пак как ще се презентираме и какво впечатление ще оставим, зависи от собствената ни интерпретация на стила. Да превърнеш кича в стил е умение и показател за отношението към нещата от живота.

Moschino FW 2014, Rodarte SS 2014, Jerremi Scot SS 2014, Tsumori Chisato SS 2014 Снимки: Getty, Reuters

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
ох, че хубаво... ще ходим като клоуни! хахаха за сега това могат да си го позволят само "известните"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар