IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оригами – тенденцията за сръчни

15 април 2014 09 50

Дрехи в тази модна тенденция може да си направите и сами

Dries Van Noten SS 2014 Снимка: Getty

Dries Van Noten SS 2014 Снимка: Getty

За предстоящия сезон дизайнерите представиха изобилие от цветове и принтове, от флорални и животински мотиви, но освен това забелязваме и увлечение по декорациите и апликациите по дрехите ни в стил оригами.

Сложни фигури наподобяващи прегънати хартиени листове бяха разположени по ризите и полите в много от колекциите за сезон пролет-лято 2014. Някои от апликациите приличаха на детско творчество – с цветя и яркорозови панделки. Но именно този ръчен труд е новата модна мания.

Какви са предложенията за оригами по дрехите и как да ги носите може да узнаете от следващите редове.

Сред дефилетата, на които изпъкна похватът в стил оригами е това на Bottega Veneta. Креативният директор на марката Томас Майер представи рокли, които от горе до долу бяха украсени в сложни техники на текстила. Детайли от оригами украсяваха и само отделни елементи от дрехата като подгъва. Освен това подобна памучна рокля може да носите и през деня.

Sonia Rykiel също е сред дизайнерите, които демонстрираха увлечение към оригами мотива в дрехите. Леки и романтични са няколко хартиени листа, сякаш кацнали на семплата бежова рокля.

Dries Van Noten не пропуска да покаже майсторския си талант, като използва оригами детайли в роклите си. Той избира те да са златни върху минималистична бяла рокля. Едновременно обаче в същото ревю виждаме пищен топ, който е обсипан целия с крупни прегънати детайли. Аналогичен образ на горната част виждаме и в модел с пола – пищна и с много волани в стил оригами. Тя е комбинирана с блуза от трико, което показва отново, че този сложен детайл може да намери идеално място в стила за ежедневието. Rochas показа небесносиня ефирна рокля с много волани, сякаш моделът излиза от райските градини.

Bottega Veneta SS 2014, Sonia Rykiel SS 2014, Dolce&Gabbana SS 2014 Снимки: Getty

Chanel не пропуска да се впише в модната вълна и заложи на много апликации и детайли в стил оригами за колекцията си пролет-лято 2014. Erdem е модна къща, която избра множество бели пера, с които обсипа роклите и по този начин създаде особена визия и усещане за мекота и нежност на материите. Цветя разцъфнаха по раменете в моделите на Giambattista Valli, а такива видяхме и по полата на Chrostopher Kane. John Galliano показа модели, в които цветята бяха изрязани направо от плата на дрехите.

Alberta Ferretti SS 2014, Lanvin SS 2014, Bottega Veneta SS 2014, Chanel SS 2014 Снимки: Reuters, Getty

Подобни дрехи с апликации и детайли в стил оригами може да носите на всеки повод. А най-хубавата новина е, че може да ги измайсторите и сами с малко повече въображение. Трябват ви само няколко листа тънък и колосан плат, от който да изработите различни фигури. Може да украсите с цветя раменете на блуза или подгъв на пола. Предложенията на дизайнерите са в изобилие.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )