IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да пазарувате като веган

7 август 2014 13 30

Ето пет съвета за начинаещите в екошопинга

Снимка: litlstrawberry.blogspot.com

Снимка: litlstrawberry.blogspot.com

Една от най-честите критики в света на модата е, че тя не е приятелски настроена към животните и злоупотребява с отношението към тях в името на модните тенденции. Така се нанасят щети на околната среда, които са необратими. Всички сме ставали свидетели на акциите на екоактивистите (най-често от организацията за защита на животните PETA) по време на Седмиците на модата в световните модни столици.

Наскоро тяхната кампания за ограничаване на производството на пуловери от ангорска вълна провокира световния моден гигант H&M да призове всички свои клиенти да върнат пуловерите си, в чийто състав се съдържа дори малка част от тази вълна.

Експерът от PETA Кати Арт, мениджър на кампаниите на организацията за защита на животните с офис в Лос Анджелис, споделя своите пет съвета за това как да пазаруваме дрехи и аксесоари, които да са произведени според нормите за етично отношение към животните и към околната среда.

Според Кати хората се обръщат към веганството всеки ден. Това не означава, че се съобразяват само с това какво ядат, но и какво и къде пазаруват. Ако не искате да нарушавате комфорта в ежедневието си, но и едновременно не желаете да подкрепяте жестокостта към животните, като купувате обувки от естествена кожа, прочетете предложенията на Кати Арт.

1. Четете внимателно етикетите.

Много често в описанието на етикетите не е посочено, че материалите са животински. В една обувка например не трябва да съществуват никакви материали като кожа, велур и т. нат. и като цяло нищо, което да намеква дори, че може да е засегнато по някакъв начин каквото и да е животно.

2. Проверете добре цената.

Обикновено екологичните продукти са много по-евтини от тези, произведени от кожа на животни. Ако едно кожено яке се предлага за 100 лв., но не на разпродажба, няма как да е от истинска кожа.

3. Избягвайте стоки, които са произведени от непознати материали.

Хората често си мислят, че само кожата се свързва с животински продукти. Но всъщност вълната също е част от модната индустрия, която третира животните. Ако сте решили да следвате крайна линия на етично отношение към животните, като не купувате никакви продукти, произведени от материали от животински произход, ето до кои материи не трябва да се докосвате: кожа (с всичките ѝ разновидности – змийска, алигатор, велур, с косъм, от кенгуру, овча...), вълна и коприна.

4. Запознайте се с някои препоръчвани марки, които имат специално отношение към производството на екологични стоки.

Половината от успеха е просто да знаете къде да пазарувате. Може да откриете подходящи марки в различните ценови сегменти. Все още списъкът с тези места и марки е доста оскъден, но има надежда за нарастването му. Ето старт лист с някои имена на подобни марки: Moo Shoes, Alternative Outfitters, Target, H&M, Stella McCartney, Jaan J, Steve Madden, Urban Expressions.

5. Направете цялостно проучване.

Ако не успеете да се справите с тези промени в ежедневието си, просто отворете Google и потърсете сайта на PETA. Там са селектирани много съвети за умно екологично пазаруване с предложения за марки, места и алтернативи. Там ще се запознаете и с доста образователна информация по темата.

Междувременно ви предлагаме пример с чантата Olivia&Joy, която Оливия Палермо предпочита, макар че е на изненадващо ниска цена от 78 долара и е произведена от 100% екологични материали.

Оливия Палермо Снимки: oliviaandjoy.com

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Юнона ( преди 9 години )
До Trinity: Точно това е главният аргумент на веганите - че не е етично да ядем едно животно, а да отглеждаме като член на семейството друго. Не съм веган, просто осъзнавам, че в думите им има логика. Що се отнася до това какво яде кученцето и какво - аз, и тук има разлика - кучето е създадено месоядно, а аз имам избор. Хранителната пирамида не съвпада с интелектуалната, това е дълбоко мое убеждение. Именно разумът и възможността за избор поставят човека извън тази пирамида :) Според мен занапред все повече ще натежават различните етични, екологични и здравословни аргументи в полза на вегетарианския начин на живот. Не се ангажирам обаче с прогнози, не съм достатъчно прозорлива :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Таа първата е явно бг-трк магазинерка пето поколение със закодирана генетично програма за правилен избор на хранителни и други продукти. Това
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trinity ( преди 9 години )
Разликата между кученцето и теленцето е огромна, но не защото кучето е твое, а защото месото на теленцето вероятно отива за храна. А по темата за яденето на месо - защо когато кученцето яде месо е ок, но когато аз го правя, не? Аз нямам нищо против избора на някои хора да бъдат вегетарианци или вегани, но в по-голямата си част те настойчиво се опитват да променят начина на живот на другите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Юнона ( преди 9 години )
На мен пък не са ми досадни веганите. Те просто ни отварят очите за собственото ни лицемерие - обичам кученцето си, но пък нося обувки от одрано теленце... Цинизмът е дълбоко заложен в душите ни, дано станем един ден по-добри хора и живеем в мир със Земята и всичките и обитатели :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
доста често тези хора се оказват доста досадни с вечните си претенции, поне за мен са такива!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар