IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренч в история

8 септември 2014 08 29

Burberry разкриват тайната на иконичната дреха

Снимка: Burberry

Снимка: Burberry

Превърнал се в иконичен за марката и носещ нейното наследство и традиции през годините, тренчът на Burberry е сред най-разпространените типове връхна дреха в модата.

Невъзможен да се сбърка като дизайн и представящ емблематичните шарки на модната къща от каре в беж, червено и черно, тренчкотът крие и своите малки тайни.

От Burberry представят специален проект, представляващ своеобразен пътеводител из света на тренчкота, който разкрива точната история на създаване, утвърждаване през годините и налагането на дрехата като едно от най-практичните изобретения в света на модата.

Символ на стил и класа, тренчът е използван във всяка една колекция и рекламна кампания на модната къща.

В основата на тренчкота на Burberry стои габардинът – водоустойчива тъкан, изработена от Томас Бърбъри през 1879 година и представляваща своеобразна революция в материите.

Тъканта съдържа тройна защита срещу водата, а отворените пространства в сложната конструкция на материята позволяват проникването на въздух и позволяват на тялото да диша.

Иновацията от създаването на габардина е широко използвана от авиатори и изследователи от целия свят, предпазвайки ги дори и в най-екстремното време.

Дизайнът на тренча е изработен от военните, като всеки един детайл е допълнително подобрение по практичността на дрехата, издигайки я в челните места на най-полезните силуети.

Пагоните са се използвали за да обозначат ранга на военните, а защитата в задната част на гърба, запазена и в модернизирания вариант на тренча предпазва изцяло от навлизане на вода.

Изработката на дрехата съдържа в себе си над 100 различни процеса, през чието преминаване е задължително. Най-сложният сред тях е ръчно изработеният шев на яката, който е и сред основните белези на Burberry.

Обучението по направата на перфектен шев отнема над година на опитни майстори, които трябва да поставят над 180 шева по дължина на яката, които да осигурят перфектното пасване по врата.

Премахването на пагоните от първите модели тренч е компенсирано със запазването на иконичния колан, изработен с четири линии шев, които запазват изчистената конструкция на силуета.

Модерна интерпретация са D-образните метални елементи за закопчаване, които носят традициите на първите модели, при които са били използвани като помощни средства за носене на екипировка.

Днес тренчът на Burberry се предлага в три различни дължини на модела с цветове от беж, медено и класическо черно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари