IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модните тенденции, които вредят на здравето – част 1

7 юли 2015 10 50

Кога красотата може да бъде опасна?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Всички жени са правили поне веднъж в живота си компромис със себе си и от това ги е боляло – в буквалния смисъл на думата.

Тук не става въпрос за преглъщане на достойнство в името на любовта, нито за благородна лъжа, с която да успокоите най-добрия си приятел.

Говорим за жертвите в модата – тези практики, които се оказва, че датират много, много отдавна. В миналото, жените са рискували възможността да дишат свободно заради стегнат корсет, оформящ талията.

Носили са обувки, след което не са усещали стъпалата си и тежки перуки, които са изкривявали стойката им.

Въпреки че това са все примери от далечното минало, съвременната жена далеч не е престанала да прави жертви със здравето си в името на това да изглежда добре.

Дори самите дизайнери налагат тенденции, с които рискуваме не само комфорта си, но и цялостното си състояние.

Представяме ви модните тенденции, които буквално ни причиняват болка и могат да доведат до много сериозни здравословни проблеми след известно време.

1. Тесни дънки

Скини денимът е много красив и оформя, издължава и прави оптически по-слаби женските крака, но крие риск от мускулно увреждане, подуване, целулит и засягане на нерви. Има случаи, в които дами са били приемани в болници, заради твърде тесни дънки, които са причинили стягане и схващане на нерв. Ако искате да се придържате към тенденцията, изберете модел с еластични нишки, за да избегнете възможни опасности за здравето.

2. Пиърсинг по тялото

Не беше отдавна периодът, в който бяха много актуални всякакви видове пиърсинг по тялото. Навсякъде около нас имаше обеци с плезещи се човечета, цветя, пеперуди, камъчета и какви ли не дизайни, готови да отговорят адекватно на всякакво търсене и вкус. Доста са жените, които не осъзнават какви проблеми могат да си навлекат. Около 20% от пиърсинга по тялото развива бактериална инфекция, а други отключват различни видове алергии. Независимо дали спазвате всички правила за хигиена и поддръжка, рискът си остава все така висок.

3. Татуировки

Има много примери около нас за красиви и естетически издържани татуировки. Артистичният начин буквално завинаги да запечатаме свой отличителен знак може да бъде много опасен. Абсолютно ясни са рисковете от инфекции на кожата, свързани с нейната реакция към боите. Вместо това, винаги можете да се доверите на временните рисунки, които позволяват смяна, в случай, че в някакъв момент ви омръзнат.

4. Обувки на висок ток

Това е тенденцията сред аксесоарите, за която най-често четем и слушаме. И сред актуалните модели се „вмъква“ и информация за вредите, които високите токчета могат да причинят. Болки в краката, кръста, колената, прищипвания на нерви, деформация на пръстите на краката и изкривяване на гръбнака са едва част от здравословните проблеми, които можете да си навлечете.

5. Равни сандали

Крайностите никога не са добро решение и това важи и за аксесоарите и дрехите. От високите токчета отиваме директно на равните сандали и проблемите със здравето, които могат да ви докарат. Този тип подметки не предлагат каквато и да е сигурност на крака, рискувате различни изкривявания, болки и дори проблеми с нервни окончания.

6. Остри обувки

Моделите със заострена предна част са много коварни спрямо пръстите на краката. Стъпалата ни не завършват в триъгълна форма отпред и по никакъв начин не се стесняват – неестествените остри модели карат пръстите да се застъпват и това може да доведе до изкривявания.

7. Корсети

Винаги сме знаели, че тези подли корсети причиняват проблеми. Днешните модели не причиняват такова задушаване, както своите предшественици, но все пак могат да имат ужасен ефект върху тялото. Ако мислите, че стегнатите горни части ще ви помогнат да отслабнете като се храните по-малко и ще наложат форма на кръста, трябва да знаете, че това е много малко възможно, освен ако не сте постоянно с корсет. Задух, инфекция на белите дробове, избутване на стомаха към диафрагмата, напукване и дори счупване на ребра са малка част от здравословните рискове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари